Гръцката опозиция поиска предсрочни избори

  • 01 ноември 2011 15:47

  • 1246
  • 1
Гръцката опозиция поиска предсрочни избори
©

Гръцкият опозиционен лидер Андонис Самарас отхвърли идеята на правителството за референдум за новия спасителен план на еврозоната за гръцката дългова криза и призова за предсрочни избори.

Изборите са национална необходимост, е заявил лидерът на консервативната партия "Нова демокрация" след среща с гръцкия президент Каролос Папуляс, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Решението на премиера Георгиос Папандреу за референдум излага на риск членството на Гърция в Европейския съюз, казал Самарас. Той добавил, че "Нова демокрация" е решена да предотврати всякакви подобни "опортюнистични експерименти".
Френският президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в ще проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се по обяд в четвъртък, 3 ноември, съобщи междувременно Елисейският дворец. Разговорът ще бъде посветен на обявения референдум за новия спасителен пакет с помощи за Атина, предаде БНР.

Папандреу изненадващо обяви в понеделник, че ще се проведе референдум за договорения миналата седмица от лидерите на държавите от еврозоната пакет от спасителни мерки за гръцката дълговата криза. Решението на премиера е опит за заглушаване на широката вътрешна опозиция за мерките за икономии, които Гърция трябва да въведе за прилагане на спасителния план. То обаче доведе до потъване на финансовите пазари. Според анализатори референдумът може да се възприема и като вот за членството на Гърция в еврозоната.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1246 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
anonimen

2011.11.01 | 19:12

1
Bogat narod,bedna drjava-tovae Grciq nikoga nqma dase doblijat na6te al4ni politici do nivoto natexnite rodolwpci.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини