Кардинал се напи на Хаваите, спипаха го зад волана

  • 27 август 2015 10:37

  • 1743
  • 0
Кардинал се напи на Хаваите, спипаха го зад волана
© Getty Images

Кардинал Джоузеф Левада, един от най-приближените хора на бившия папа Бенедикт XVI, бе задържан в нетрезво състояние зад волана на Хавайските острови, предаде в. "Билд".

79-годишният пенсиониран бивш архиепископ на Сан Франциско дори попадна за кратко зад решетките, пише в. "Телеграф".

Кардиналът от град Менло парк бе спрян на най-големия хавайски остров, след като бе забелязан да кара на зигзаг по магистрала. Той бе задържан в близкия полицейски участък, докато изтрезнее, след което е пуснат на свобода срещу гаранция от 500 долара. Съдебният процес е назначен за 24 септември. В официално изявление на епархията на Сан Франциско се казва, че Левада е надценил способността си да шофира, заради което горчиво съжалява. Той е заявил готовност да окаже пълно съдействие на властите за изясняване на случая.

На снимката: Бенедикт XVI,  Джоузеф Левада @Gettyimages

Левада започва религиозната си кариера в Сан Франциско през 1995 г. През 2005 г. е избран от предишния папа Бенедикт XVI за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, както и за президент на Международната богословска комисия и на Папската библейска комисия. През март 2006 г. е избран за кардинал от Римската курия. По този начин той става един от най-важните мъже на върха на католическата църква.

През 2012 г. Левада помоли да се оттегли поради възрастта си и получи съгласието на папата. Критици го обвиняват, че е закрилял свещеници педофили от Сан Франциско или най-малкото не е направил постъпки да ги отстрани от длъжност.

На Хаваите Левада е почивал с приятели. Инцидентът е пореден удар за католическата църква в САЩ през тази седмица. В понеделник един свещеник бе осъден на затвор заради сексуално посегателство срещу модел. Едновременно с това един от диоцезите обяви несъстоятелността си, след като парите за обезщетения за жертвите на сексуален тормоз от страната на свещеници свършиха.

Последвайте канала на

Novini.bg
1743 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини