В. Гардиън: Стени и огради не спират имиграцията

  • 25 август 2015 09:05

  • 1818
  • 6
В. Гардиън: Стени и огради не спират имиграцията
© gettyimages

Унгарската ограда срещу имиграцията е просто безсмислено пиар упражнение, пише "Гардиън".

Британският вестник подчертава, че краткосрочни мерки като стени и огради в Европа няма да решат криза с имиграцията с такива размери. Хората, които са рискували толкова много, просто ще си намерят друг път. Изданието припомня, че България също е построила ограда на своята граница с Турция, като ефектът от това съоръжение се определя като "ограничен". "Днес, ако се отправиш към Балканите, ще срещнеш доста афганистански имигранти, насочили се на север към Скандинавия, които успешно са преминали през турско-българската граница", отбелязва вестникът, според който е наивно да се очаква, че с унгарската "стена" ще е различно. "Най-ефективното в стената от унгарска гледна точка е, че хилядите имигранти, идващи откъм Гърция и България, просто ще минават през Хърватия или някоя друга съседна страна. Най-безсмисленото е, че стената просто действа като пиар упражнение, насочено към унгарската общественост, а не към чужденците", допълва изданието.

Според "Ню Йорк таймс" оградата по унгарско-сръбската граница представлява "спорен материален израз на трудното положение, произтичащо от миграционната криза и липсата на сътрудничество между страните от Европейския съюз, които не успяват да се справят с нея". Анализатори, цитирани от вестника, са единодушни, че съоръжението няма да спре имигрантите.

Ангела Меркел и Франсоа Оланд планират отговор на равнище ЕС на ескалиращата криза с имиграцията, пише "Гардиън" за вчерашната среща между германския канцлер и френския президент в Берлин. Вестникът посочва също, че Германия е твърдо решена да лобира за нова система от задължителни квоти за бежанците в целия ЕС, въпреки че лидерите на държавите от съюза са отхвърлили това. Изданието отбелязва, че сегашният наплив представлява най-голямото движение на хора в Западните Балкани от войните в бивша Югославия през 90-те години.

Включете се в новия Viber чат на Novini.bg – следете коментарите под нашите материали.

Последвайте канала на

БТА
1818 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Ку.рю

2015.09.03 | 16:28

6
Ъхъ, и аз тъй мисля, не я спират. Спират я калашници, торпеда и прочие подобни...
Дисциплинатор

2015.09.03 | 16:28

5
Чувал съм, че оловото работело безотказно.
Гост

2015.09.03 | 16:28

4
А защо бежанците не отиват към Индия, Саодитска арабия и другите близки държави а идват към развитите държави, ам? Ние чакахме 10 годин за трудови права а тези на готово им издават статут. Това си е живо завладяване по мирен път, троянски кон който ще се раздвижи мн скоро.
888888888

2015.08.26 | 21:38

3
Ne iskame poveche miuzlita.aman

2015.08.26 | 21:36

2
ню орк таймс да си гледа кочината
SVETA ANA

2015.08.26 | 21:36

1
zadaljitelni novi kvoti za celiat EC-e sorrrrrrryryyyyyy Merkel ne mi triabvat o6te Aladinovci i tehnite kilim4eta v rodinata mi.

Добави коментар

Водещи новини