Почина легендарният Флориан Алберт

  • 31 октомври 2011 15:01

  • 1679
  • 0
Почина легендарният Флориан Алберт
©
Днес светът на футбола бе напуснат от още един от най-изящните си кавалери. На 70-годишна възраст в болница в Будапеща почина една от най-големите легенди на Унгария и Стария континент - Флориан Алберт.
 
Преди няколко дни Алберт претърпя тежка операция на сърцето, а последвали усложнения доведоха и до неговата кончина. Носител на "Златната топка" за 1967, Флориан Алберт завинаги ще остане в историята като един от най-елегантните играчи, които този спорт някога е познавал.

Един от най-запомнящите се мачове на Алберт с екипа на унгарския национален отбор завинаги ще остане двубоя с Бразилия на Мондиал 1966, когато европейският състав постига успех 3:1 над "Селесао". В тази среща до пълна степен блесва геният на Флориан Алберт, който завинаги си спечелва място сред най-изкусните артисти с футболната топка.

За Унгария Флориан Алберт изиграва 75 срещи, в които отбелязва и 31 попадения. Сред успехите му влизат бронзовите медали, спечелени на Олимпийските игри в Рим през 1960.

В кариерата си Алберт е играл само за един клуб - Ференцварош. Поради това не е и изненада, че през 2007 унгарският гранд кръщава стадиона си на него. През същата година, Алберт става и почетен гражданин на родния си Херцегжанто.

Флориан Алберт остава в историята като единственият унгарец, печелил най-ценния индивидуален приз в света на футбола - "Златната топка".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1679 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини