Петима активисти на Арабската пролет получиха наградата на ЕП "Сахаров"

  • 27 октомври 2011 12:49

  • 568
  • 1
Петима активисти на Арабската пролет получиха наградата на ЕП "Сахаров"
©

Наградата на Европейския парламент за постижения в защитата на правата на човека Андрей Сахаров бе присъдена на петима активисти на Арабската пролет, предаде РИА Новости.

На първия награден, търговеца на зеленчуци от Тунис Мохамед Буазизи призът бе връчен посмъртно. Той се самозапали през декември 2010 г. защото не издържа на преследванията. Неговата смърт даде искрата на недоволството в много арабски страни. Вторият лауреат е Асмаа Махфуз. Тя е активистка на движението, което през февруари водеше през интернет акциите довели до свалянето на Хосни Мубарак. През август 2011 г. тя бе арестувана за критики срещу военната власт в Кайро. По-късно жената бе освободена под гаранция от 3000 долара. Следствието срещу нея все още продължавам. Сред наградените е и либийският дисидент Ахмед аз Зубаир Ахмед ас Сенуси, който лежа 31 години в затвор заради критики срещу режима на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия. Носителят на наградата е пряк потомък на бившия либийски крал Идрис ас Сенуси.

В петорката влизат и сирийската адвокатка Разан Зейтунех, която отразява зверствата на режима в Сирия и получи наградата Анна Политковская за тази година и нейният сънародник карикатуристът Али Фарзат. През април той бе жестоко пребит заради сови картини, осмиващи президента Башар Асад и неговото обкръжение.

Наградата в памет на съветския дисидент Андрей Сахаров е учредена от ЕП през 1988 г. първите нейни носители са борецът за правата на местното население в ЮАР Нелсън Мандела и съветският опозиционер Анатолий Марченко. Паричното изражение на приза е 50 000 евро. Официалната церемония ще се състои на 14 декември по време на специална сесия на ЕП в Страсбург.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
568 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kinesiotapebg.eu

2011.10.27 | 13:44

1
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu

Добави коментар

Водещи новини