ЕЦБ спаси гръцките банки с €3,7 млрд.

  • 21 юни 2015 07:11

  • 3570
  • 8
ЕЦБ спаси гръцките банки с €3,7 млрд.
©

След извънредно заседание вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи помощта за гръцките банки по линия на програмата за спешна ликвидност ELA с 3,7 млрд. евро, пише CNBC, като се позовава на информация от Ройтерс. По този начин общата сума по ELA достигна 87,7 млрд. евро.

Решението на централните банкери идва само ден след срещата на финансовите министри на държавите от еврозоната, на която бе поставен въпросът дали следващата седмица банките в средиземноморската страна ще могат да отворят.

Според добре осведомени източници на CNBC членовете на ЕЦБ са обсъдили три възможности в извънредна телекон­феретна връзка

Първата е била незабавно спиране на ELA, което обаче би довело до срив на банковата система. Втората опция е била да не бъде увеличавана помощта, което би довело до налагането на капиталов контрол, ограничения за движението на капитали и такси върху някои видове трансакции.

Третият вариант е бил да се увеличи помощта по линия на ELA, както са поискали гръцките банки, но под условие, че срещата, насрочена за следващата седмица, трябва да има резултат. В крайна сметка това са решили европейските централни банкери.

Стойността на гръцкия банков сектор спадна с една трета от началото на юни, след като опасенията за оставането на Гърция в еврозоната се повишиха.

Гръцките вложители са изтеглили този четвъртък над 1 милиард евро от банките само в рамките на един ден, заявиха трима високопоставени банкови служители, като уточниха, че темпът на теглене на пари от банките се е ускорил, след като преговорите между гръцкото правителство и кредиторите се провалиха през уикенда, съобщава в. “Катимерини”.

За периода между понеделник и четвъртък от депозитите са били изтеглени около 3 милиарда евро, което представлява около 2,2 процента от общия обем на личните и корпоративни депозити, вложени в гръцки банки, според данни от края на април.

Гръцките банки успяват да се справят с тези отливи заради подкрепата на ЕЦБ. Няма съмнение, че трезорите разчитат силно на тези средства. В момента предоставеното финансиране от Евросистемата възлиза на 31% от общата сума на гръцките банкови активи, показват изчисленията на Citi.

Гуверньорът на Цент­ралната банка на Гърция Янис Стурнарас в петък потвърди стабилността на банковата система.

Той направи това по време на среща с Евклидис Ца­­калотос - министъра, който координира преговорите с международните кредитори на Гърция, предаде АФП, като се позовава на съобщение на правителствен източник.

Според посочения източник двамата са постигнали единодушие за това, че разстоянието, което остава да се измине до постигане на споразумение, “не е голямо”.

На срещата Янис Стур­нарас “потвърди, че стабилността на банковата система е изцяло гарантирана от съвместните действия на Банката на Гърция и Европейската централна банка”, се отбелязва в съобщението

В него се изразява увереност, че това усилие ще бъде продължено по интензивен начин в следващите дни и естествено по време на извънредната среща на върха на ЕС в понеделник.

Това съобщение, което бе второ за вчера сутринта, е било съставено явно с цел да успокои гърците и пазарите, посочва АФП.

Според неопроверган слух през последните дни се наблюдава активизиране на теглене на пари от банките, най-вече от дребни вложители, обезпокоени от възможно внезапно налагане на контрол на капиталите в Гърция, ако не бъде постигнато споразумение между Атина и нейните кредитори за деблокиране на 7,2 милиарда евро от международната помощ, които са жизненоважни за финансовото оцеляване на страната.

Последвайте канала на

3570 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.06.22 | 12:49

8
Хахахахаха казах ли ви! Наляха пак милиардите в Гърция и още много милиарди ще наливат! А ние ще си кретаме със 100 лева пенийка докато пукнем!

2015.06.21 | 21:46

4
ККККККК

2015.06.22 | 09:53

7
Такъв премиер трябва на България като Гръцкият а не мухльо като Боко-Тиквата!
alexn

2015.06.21 | 23:48

6
ХА ХА Европа са меки китки! Приказват, приказват и накрая САМО приказки! Русия ще я наказват и кво накривиха фуражката на Пути. Гърция ще я наказват, за да покаже ЕС че трява да си ОТГОВОРЕН, ТОЧЕН, РАБОТЕЩ и какво САМО бла бла бла. умряла работа. Гърците си живеят на гърба на ЕС, а ЕС ги е страх да ги изгонят от ерозоната. Срам. Не Птин ще прави каквото си иска ами Ципурус, Узакос и салаткис също ще правят квот си искат

2015.06.21 | 22:14

5
"но под условие, че срещата, насрочена за следващата седмица, трябва да има резултат" -Четете бе галфони!

2015.06.21 | 20:34

3
\\\"но под условие, че срещата, насрочена за следващата седмица, трябва да има резултат\\\" -Четете бе галфони!
!

2015.06.21 | 12:48

2
Иначе при русите.

2015.06.21 | 12:46

1
Така,щом искаме да сме мъжкари.Я разрешете гейовете да се демонстрират навред.Я им разрешете да се чекнат посред бял ден.ЕС ще даде и на нас пари.

Добави коментар

Водещи новини