Фронтекс увеличава силите си в Гърция заради бежанската вълна

  • 11 юни 2015 14:48

  • 1319
  • 0
Фронтекс увеличава силите си в Гърция заради бежанската вълна
© Getty Images/Guliver

Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки Фронтекс увеличава силите си в помощ на гръцките власти, за да се овладее бежанската вълна, съобщи БНР.

Правителството на Гърция иска извънредно финансиране от Европейския съюз.

Увеличава се броят на бежанците, които търсят спасение на гръцките острови в Егейско море. Никой не може да предположи, как ще се движи бежанската вълна, но Атина няма средства.

Отговорният по въпросите на миграцията заместник-министър Тасия Христодулопулу информира парламента, че без финансова помощ от Европа още в края на този месец се изчерпват средствата дори за храна на бежанците.

Правителството съобщи за споразумение с ръководството на европейската агенция за външна охрана Фронтекс, да се увеличат силите особено по тези острови, които са в непосредствена близост с Турция.

Кметовете на островите Хиос, Самос и Кос искат незабавни мерки, защото според тях тези гръцки острови са се превърнали в "бежански лагери" и убиват туризма. Само в рамките на един ден на трите острова са пристигнали над 500 бежанци.

В остров Лесбос положението е извън контрол, според местните власти. През май 7200 имигранти са пристигнали на острова.

Депутати от опозицията настояват имигрантите да се връщат в Турция. От крайнодясната партия "Златна зора" предлагат да се затворят границите или да се даде пълна свобода на всички бежанци да заминат за други европейски страни.

Съществува реална опасност от социални бунтове по островите, ако Европейският съюз и правителството не реагират незабавно. За това предупреждават кметовете на гръцките острови в Егейско море.

Последвайте канала на

1319 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини