Фронтекс подкрепи реформата в ГД "Национална полиция"

  • 06 март 2014 17:54

  • 1822
  • 1
Фронтекс подкрепи реформата в ГД "Национална полиция"
©

В рамките на визитата си в България изпълнителният директор на Агенция Фронтекс Илка Лайтинен и водената от него делегация посетиха РДГП – Елхово. Той се запозна на терен как функционира системата по опазване на българо-турската граница, с предприетите мерки и постигнатите резултати.

Предвид информацията, която постъпва и конфликтите в определени точки по света, очакваме миграционният натиск дори да се увеличи, за това вземаме конкретни мерки, посочи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той уточни, че е предложена нова структура в Главна дирекция „Гранична полиция“, която ще бъде реализирана след приемане на новия Закон за МВР.

В нея ще бъдат сформирани три дирекции. Първата ще обхваща гранично наблюдение и гранично-контролни пропускателни пунктове. Втората дирекция „Оперативно-издирвателна дейност“ ще работи в две направления - трафик на хора и нелегална миграция и контрабанда на стоки.

Очаква се дирекция „Миграция“ да премине в състава на ГДГП, като по този начин ще се създаде единна интегрирана система за гранично наблюдение, оперативно издирване, граничен контрол, ще се развие административният капацитет за контрол и ще допринесе за по-доброто взаимодействие с Фронтекс.

Изпълнителният директор на агенцията от своя страна оцени високо постигнатите от страната ни резултати и подчерта тенденцията за драстично намаление на нелегалния миграционен натиск от месец октомври насам. По думите му ситуацията е под пълен контрол и служителите, които работят на местно ниво имат подкрепата на граничните власти на други страни членки на Фронтекс.

Той подчерта, че агенцията координира дейностите по охрана на границите и подпомага оперативния отговор на държавите-членки, които имат нужда от подпомагане в областта на охраната на границите. Г-н Лайтинен отбеляза, че проблемът с миграцията не може да бъде решен сам по себе си на самата граница, а трябва да се работи по него и преди преминаване на границата.

По данни на главния секретар на МВР от началото на годината до момента на българо-турската граница са задържани 214 лица, върнати на трети страни, след блокиране от полицейски сили са 581. Задържани от турските власти по наш сигнал са 471 лица. За двата месеца общият миграционен натиск е 1266 лица, като той е съпоставим с миграционния натиск приз юли 2013 г., посочват на сайта си от Вътрешното министерство.

Последвайте канала на

1822 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.03.07 | 09:27

1
Този от снимката горе да хваща парцала и да ходи на чисти.

Добави коментар

Водещи новини