Дейвид Камерън обяви победата си на вота

  • 08 май 2015 10:00

  • 1583
  • 0
Дейвид Камерън обяви победата си на вота
© gettyimages

Британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. обяви победата на своята Консервативна партия на парламентарните избори вчера, предаде Би Би Си.

Днес ръководителят на правителството на Обединеното кралство пристигна в централата на своята политическа формация и изрази надежда, че ще може да състави нов и еднопартиен кабинет. По предварителни данни консерваторите печелят 329 места от 650-те кресла в Камарата на общините (долната камара на органа на законодателната власт). Камерън обаче подчерта, че все още е рано да се говори за съставянето на еднопартийно правителство.

Основната опозиционна сила – лейбъристите по данни на екзитпола имат 233-ма представители. Партията на Ед Милибанд загуби много гласове в Шотландия, където се наложи борещата се за независимост на автономната провинция Шотландската народна партия (ШНП), която получава 56 от 59-те места, отделени за Шотландия в парламента.

Коалиционният партньор на Камерън – Либералдемократическата партия имат осем места, толкова места имат и представителите на протестантите в Северна Ирландия (Ълстър) - Демократична юнионистка партия, партията на Уелс (Плейд Камри) – три, Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) на евроскептика Найджъл Фараж – две, Зелените имат един депутат, а независимите кандидати и по-малките партии разполагат с общо 11 депутати.

По-рано представителите на протестантите в Ълстър подадоха ръка на консерваторите. Лидерът на юнионистите Питър Робинсън заяви, че е готов да подкрепи проектираното правителство на Камерън срещу увеличаването на финансирането на Северна Ирландия.

Камерън в коментар на предварителните резултати заяви, че ще работи за запазването на целостта на Великобритания.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1583 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини