ЕС ще вземе мерки за спасяване на изпаднали в беда мигранти

  • 22 април 2015 21:45

  • 1632
  • 6
ЕС ще вземе мерки за спасяване на изпаднали в беда мигранти
©

На извънредната си среща утре в Брюксел лидерите на страните от Европейския съюз ще одобрят мерки за подобряване на дейностите по издирване и спасяване на бедстващи мигранти и за засилване на борбата с трафика на хора към Европа, предаде Ройтерс.

Обществената реакция на смъртта на 900 мигранти, чийто плавателен съд се преобърна край бреговете на Либия на път за Европа, накара правителствата от ЕС да отменят решението си от миналата година за съкращаване на операциите по издирване и спасяване на хора в Средиземно море, припомня БТА.

Според дипломат утре лидерите ще се споразумеят за подсилване на тези операции, като вероятно се увеличат двойно финансовите средства и състава, осъществяващ спасителни и патрулни мисии в Средиземно море. Освен това се очаква да бъде разширен обхватът на операциите, което означава, че корабите на ЕС ще бъдат по-подходящо дислоцирани, за да могат да забелязват и спасяват плавателни съдове с мигранти в беда по крайбрежието на Северна Африка.

Едно от предложенията на Европейската комисия, което ще бъде изложено утре, предвижда предприемането на операция на военни и цивилни кораби за откриване и унищожаване на плавателни съдове, притежание на трафиканти. "Ние знаем къде са тези лодки, къде трафикантите събират хората, които бягат", каза италианският министър на отбраната Роберта Пиноти пред тв канал "Скай теледжорнале 24".

Според друг дипломатически източник утре държавните ръководители на страните от ЕС ще обсъдят пилотен проект за прехвърлянето на между 5 и 10 десет хиляди мигранти от средиземноморските страни в други страни членки. А председателят на Африканския съюз каза днес в Брюксел, че държавите в Африка трябва да създадат работни места и възможности за образование, за да разубедят младите африканци да тръгват към Европа.

Миналата година Италия прекрати морската си спасителна мисия (спасила дотогава живота на над 100 хиляди мигранти) въпреки предупрежденията на активисти, че това ще доведе до смъртта на много хора, устремили се към Европа. Италианската мисия бе заменена от малка мисия на ЕС, съсредоточена върху патрулни плавания в защита на границите на съюза.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1632 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.05.08 | 23:22

5
Населението на Европа застарява.ЕС има нужда от млади мигранти.
ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ

2015.05.08 | 23:23

6
ТЕЗИ МЛАДИ ИМИГРАНТИ НЕЗНАЯТ ЕЗИКА КОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПОМОЩИ ДОКАТО МОГАТ ДА РАБОТЯТ А МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ Е БЕЗРАБОТНО !!!!!!!!!! КОЙ ЩЕ ГИ ХРАНИ ТИ ЛИ !!!!!!!!!!!
САЩ

2015.04.23 | 08:20

4
ЧРЕЗ НАМЕСАТА СИ В ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ УДАВИ ТЕЗИ ХОРА !!!!!!!!
САЩ РАЗРУШАВА СВЕТА

2015.04.23 | 08:16

3
КЪДЕ СЕ НАМЕСЯТ СТАВА АПОКАЛИПСИС !!!!!!!! УМИРАТ ИЛИ СЕ ДАВЯТ !!!!!!!!!!!!!! ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ "МИРОТВОРЦИТЕ" === "АДА"
ДО КАКВО ДОВЕДИ

2015.04.23 | 08:14

2
НАМЕСАТА НА САЩ В СИРИЯ И ЛИБИЯ 1000 УДАВЕНИ ОТ "МИРОТВОРЦИТЕ" !!!!!!!!!!!! САЩ ВСЕКИ ОТНЕТ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ ЩЕ ВИ СЕ ВЪРНЕ !!!!!!!! ГОСПОД ЗАБАВЯ НО НЕ ЗАБРАВЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!

2015.04.23 | 08:14

1
Мигрантите са от Еритрея и други страници на Африка,чиито правителства се радват на миграцията към Европа.Мигрантите Изпращат пари на роднини,което е добре и за държавата.

Добави коментар

Водещи новини