Вигенин: Да не се поддаваме на ксенофобия заради изказването на Ердоган

  • 19 декември 2013 08:41

  • 2436
  • 11
Вигенин: Да не се поддаваме на ксенофобия заради изказването на Ердоган
©

Прецених, че посещението ми във Великобритания може да се отложи зарсди напрежението, което в момента ескалира там. Има една нарастваща тенденция към ксенофобията и антисемитизъм. Партията на Найджъл Фараж успя да създаде една истерия във Великобритания, която е неоснователна. Жертва на тази кампания станаха българите и румънците. За съжаление всички аргументи до този момент, които бяха подкрепени от бизнеса и от правителството, те не бяха чути. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин по БТВ.

Според него проблемът е, че хората, които извършват труд, който англичаните не желаят да извършват е за сметка на нашата държава. "Те подпомагат Великобритания, а не България. Предстои да преценим дали мерките, които правителството предприема са дискриминационни. Смятам, че е твърде неудачно мерките да се насочват срещу българите и румънците, което е директна дискриминация", заяви Вигенин.

"Огромна част от българите допринасят за икономиката във Великобритания. Ние бяхме в контакт с правителството на Великобритания, но това очевидно не беше достатъчно. Не можем да се противопоставим на кампанията, която се води. Това трябва да го направят умерените политически сили в страната. За съжаление в центъра на тази кампанията нашите тези не са чуваеми. Предвиждам посещения във Великобритания за разисквания по всички теми януари месеца", заяви външният министър.

"Когато едно общество се поддаде на ксенофобията тогава битката е загубен. Предстоят европейски избори и може би тази вълна ще бъде засилена в разгара им. Не бива да се допуска ксенофоби и крайни националисти да диктуват политиката в Европа", смята той.

Вигенин посъветва българите, които се чувстват дискриминирани да подават оплаквания в посолствата.

По повод изказването на Ердоган, Вигенин заяви, че има два елемента. Какво точно е искал да каже и как се е възприело изказването. "Министерство на външните работи реагира веднага на това изказване. Няма как да не реагираме, но е по-важно дали такива думи са подплатени с действия. Нямаме основания да смятаме, че Турция променя своето добросъседско отношение към нас. Не бива тук да се надпреварваме кой ще реагира по-остро на подобни думи", смята министър Вигенин.

"За споразумението за реадмисия с Турция, Вигенин коментира, че ще мине известно време преди да влезе в сила. "Преди да се стигне до връщане на нелегални емигранти има доста неща, които трябва да се случат. Подготвили сме споразумение за Тристранен център, за съвместно видеонаблюдение с Турция. Бежанската вълна от Сирия няма да спре, защото има много нестабилни страни в Африка и Близкия Изток, откъдето постоянно има бежанци. Смятам, че това споразумение и мерките, които се предприема ще са от полза на цяла Европа", каза министърът.

Според външният министър, премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 преценява и отива в страни, в които има смисъл да ходи от гледна точка на развитието на икономиката. "Тезата за международна изолация е несериозна. Заради предсрочните избори много посещения бяха отложени", допълни той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2436 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2015.06.03 | 01:54

11
Г-н Вигенин,не се занимавайте с въпроса как Англия да приема българи!А се стегнете и направете така, вие и останалите политици, че тези българи да си останат в България!А относно турция-те турците и преди около 700 години са казвали че нямат претенции към България,а после видяхме....Внимавайте като външен министър много,защото се докарахме до там че никой не ни взема сериозно като държава. Помощ няма да дойде от никъде-всичко си зависи от нас!!!

2015.06.03 | 01:54

10
ИСКАМ БЪЛГАРСКИ МИНИСТРИ, КОИТО ЩЕ ЗАЩИТАВАТ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ, А НЯМА ДА ГИ КЛЕВЕТЯТ!
отново

2015.06.03 | 01:53

9
На това му се вика тотална липса на външна политика. Ама то си е така последните 10-15 години. Турци, македонци, румънци, периодично ни провокират, само за да установят че на България не и стиска да направи нищо. С безкрайните изтъркани оправдания че: ,,сакън да не засегнем някои съсед'' . Отдавна сме се хванали за палците на краката, това ни е външната политика.
M

2015.06.03 | 01:53

8
ПИСНА МИ ДА СЛУШАМ ТАЯ ДУМА БЕ ! Бъзгръбначни смешници ! Значи когато някой има претенции към територията ни, отговора на правителството -НЕ се подавайте на ксенофобия ! хахаххххаххахахх, Не разбирате ли че със тоя мек модел на ЕС - Европа и цивилизованите Европейци ще изчезнат до 2050 ? ИЛИ ДЕЙСТВАМЕ ИЛИ УМИРАМЕ ! НЕ ГО ЛИ РАЗБИРАТЕ !

2014.01.04 | 15:30

7
Истината е , че никъде в Европа не искат и да чуят за правителство, доминирано от комунисти-БСП и агенти на Държавна сигурност--ДПС , подкрепяно от орда шмекери--екскурзианти , представящи се за националисти !!! Затова--ОСТАВКА !!!!
ivoo

2014.01.04 | 15:30

6
Нещастен ибрикчия!!!Това не е ксенофобия!Ние сме българи и няма да допуснем тази земя,напоена с кръв да влиза в метките на анадолската вмирисана свиня.Боже пази България !!!

2014.01.04 | 15:30

5
аз предлагам да им вземат пръстови отпечатъци на англичаните когато идват в БГ.да видим как ще реагират.

2014.01.04 | 15:30

4
вагината най-обича тройките... неможе да разбере кой го пори
Флора

2014.01.04 | 15:30

3
Не наричайте ксенофобия страхът на българите, че ще загубят държавата си! Не може до безкрайност да се приемат пришълци с друга култура, религия и идентичност, които ще подменят след години населението на България! Не може в очите да ни казват намеренията си, а ние да се правим на разсеяни! Нас не ни приемат в европейските страни, а същите тези господа ни нареждат да приемаме безотказно всякакви хора, без документи, които ще завладеят земите ни, защото сме нямали право да ги връщаме!
срам

2014.01.04 | 15:30

2
всички тези проблеми на страната са ваши задължения да ги решавате а не да се оправдавате. щом като давате акъл да не обръщаме внимание на думите на Ердоган защо вие или някой друг червен боклук в това число и най-големия българин другарят Местан не се отърве в някое ваше изказване да поиска от Турция Одрин или Цариград пък да видим какво ще стане. що се отнася до Англия като знаят че си червен зародиш никой не те взема на сериозно затова подвий койруче и си трай вземаш голяма заплата народа ти е гласувал доверие какво ти пука за България.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини