Шефът на Луфтханза: Това е най-ужасното събитие в историята на нашата компания

  • 26 март 2015 17:11

  • 2926
  • 1
Шефът на Луфтханза: Това е най-ужасното събитие в историята на нашата компания
© Getty Images/Guliver

Решението на втория пилот да разбие умишлено самолета на "Джърмануингс" във Френските Алпи е "най-ужасното събитие в историята на нашата компания", каза изпълнителният директор на компанията майка "Луфтханза", цитиран от ДПА.

Карстен Шпор заяви, че действията на втория пилот "ги оставят безмълвни". Той добави, че след случилото се във вторник "ние не си представяхме, че нещата може да са още по-зле".

Шпор потвърди, че вторият пилот е натиснал бутона "заключено", когато капитанът е искал да се върне в пилотската кабина. Самолетът разполага с два кода за достъп през вратата. Единият е нормален, а вторият - авариен, ако отвътре няма отклик на заявката за влизане, продължи шефът на "Луфтханза".

"Има един супер код, който може да бъде въведен. Ако на него няма отговор, вратата се отваря с електроника. Но това може да бъде предотвратено, ако лицето в пилотската кабина е натиснало копчето "заключено", когато звънецът звъни", каза Карстен Шпор. "Или капитанът не е въвел супер кода, което не можем да си представим, или той го е въвел, но вратата е била блокирана отвътре", заключи той, цитиран от БТВ.

На пресконференцията в Кьолн Карстен Шпор обяви, че каквито и мерки за сигурност да предприема една авиокомпания, колкото и строги да са нейните процедури, нищо не може да предотврати "такъв изолиран акт", допълни АФП. Според шефа на "Луфтханза" действията на втория пилот не биха били предотвратени от "нито една система на света".

Шпор подчерта, че засега няма никакви индикации за мотивите на пилота, блъснал самолета в планински склон и причинил смъртта на всичките 150 души на борда.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2926 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
AJ4A

2015.03.27 | 12:13

1
А дали НЯКОЙ НЕ СЕ Е НАМЪРДАЛ В КАБИНАТА ДОКАТО ПЪРВИЯТ ПИЛОТ Е БИЛ ИЗВЪН НЕЯ????? Проучете ВСЕКИ ЕДИН ЧЛЕН НА ЕКИПАЖА, ВСЕКИ ЕДИН ПЪТНИК НА БОРДА

Добави коментар

Водещи новини