Меркел заминава за мястото на катастрофата

  • 24 март 2015 16:58

  • 2436
  • 3
Меркел заминава за мястото на катастрофата
© Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел заяви видимо разстроена: "Това е час, в който ние в Германия изпитваме тъга и мислим за загиналите, техните близки и приятели".

"Ще отида там утре, за да придобия собствени впечатления и да говоря с представители на местните власти", съобщи Меркел. Тя определи самолетната катастрофа като шок, потопил Германия, Франция и Испания в "дълбока скръб".

Меркел ще бъде придружена от премиера на германската провинция Северен Рейн - Вестфалия Ханелоре Крафт.

Дюселдорф, за където е пътувал разбилият се самолет, потеглил от Барселона, е столица на тази германска провинция. Крафт е представител на социалдемократическата партия - по-малкия партньор на християндемократите на Меркел в управляващата в Германия голяма коалиция.

Германските министри на транспорта и на външните работи, Александър Добринт и Франк-Валтер Щайнмайер, ще посетят мястото на катастрофата още днес.

Меркел поднесе съболезнования на семействата на жертвите. Тя призова да не се правят спекулации за причините за самолетната катастрофа, докато не станат ясни изводите от разследването. Меркел е разстроена от трагедията и е отменила свои срещи, съобщи по-рано неин говорител.

И преди е имало инциденти със самолети от типа Еърбъс 320, макар че това са най-използваните машини в европейското въздушно пространство.

Какво е причинило катастрофата сега, остава неясно. Работи се по версията, че машината се е обледенила, заради лошото време, което е повредило електрониката на машината.

67 германци са пътували на борда на машината. Сред тях 16 деца от училище в Халтерн заедно с двамата си учители. Те били на обмяна в Барселона.

Германия е създала кризисен щаб и е отворила гореща телефонна линия за роднини на загиналите.

Това е най-тежката самолетна катастрофа за „Луфтханза” въобще.

Според експерти една от честите грешки на този тип самолети е вероятността компютърът, който управлява, да откаже или да започне да извършва операции, които не са подавани от пилота. Катастрофиралият самолет е бил на автоматично компютърно управление. Дали компютърът е имал срив обаче е рано да се каже.

Машината тип Ербъс 320 е и най-употребяваната в Европа. Де факто няма пасажер, който поне веднъж да не е пътувал с такава. Компанията Джърмануингс използва има над 1000 такива. Самолетът е стар, ползва се от 1990 година, но възрастта няма отношение към сигурността му, казаха от „Луфтханза”. Роднините и посрещачите на пътниците от катастрофиралия самолет получават в момента помощ от психолози. За тях летище Дюселдорф е отделило специално помещение, в което да прекарат първите най-тежки часове след научаването на новината.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2436 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.31 | 09:24

3
Меркел ще ги съживи сега...

2015.03.31 | 09:24

2
франция май е под германско владичество, у нас бат бойко така ходи при бедстващите
запомнете:

2015.03.25 | 12:17

1
Още много нещастия ще ви сполетят заради политиката срещу Русия и невинните жертвите в Украйна.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини