Селяни дават рамо на френската крайна десница

  • 18 март 2015 12:01

  • 882
  • 0
Селяни дават рамо на френската крайна десница
© gettyimages

"Защо пък не Националния фронт? Не сме го пробвали" - крайната десница, на която селските райони на Франция дълго време обръщаха гръб, сега засилва позициите си там, признават противниците й и местни жители, като се възползва от проблемите на засегнатите от кризата местни общности, коментира АФП.

"Тук всички страдат. А когато страдате, искате радикално решение", така Патрик Васьор, продавач на вестници в северното френско село Рибмон, обобщава масовото разочарование на местните близо 2000 жители. От десет години Националният фронт (НФ) е утроил подкрепата си в Рибмон. Тази тенденция се затвърди след избирането на социалиста Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 за президент на Франция през 2012 г. В тази година партията на Марина льо Пен вече имаше 27 процента подкрепа, а на изборите за Европейски парламент миналата година надхвърли 45 процента. Целта й е да извлече максимална полза на департаменталните избори на 22 и 29 март. НФ води в проучванията на избирателните нагласи на национално ниво с 30 процента и се надява да завоюва местния департамент Ен, символ на "периферната" Франция извън големите градове.

В Рибмон Патрик Васьор избягва да обявява открито кого подкрепя. Казва обаче, че "само за НФ слуша да се говори" в магазина си или в съседното кафене, по улиците с къщи от червени и бели тухли и често пъти пусти, а понякога и затворени магазини. "Всеки ден", уточнява пожелал анонимност местен занаятчия. Районът е далеч от големите пътни артерии, даващи достъп до работните места в Парижка област или в северния град Лил. Равнището на безработица е 15 процента, над средната национална стойност, която е вече с рекордните над 10 процента. Диагнозата за възхода на крайната десница, профилът и мотивацията на избирателите й надхвърля социалното разслоение. "Заради икономиката се увеличава подкрепата за НФ, заради липсата на работа, повишаването на данъците", казва 26-годишният Венсан Русо, преподавател по английски в местния колеж, който е кандидат от партията на Марин льо Пен на тези избори. Съперникът му, кметът социалист на селото Мишел Потле също говори за "усещане за несправедливост" на разочаровани от управляващите "както от десницата, така и от левицата", които "се чувстват изоставени, може и малко отхвърлени" и виждат в НФ "последна надежда".

"Днес вече сме в положение, в което хората си го казват открито. Допреди няколко години се криеха", подчертава кметът. "Вече няма среди, в които НФ да не е проникнал", изразява задоволство Венсан Русо. Той уверява, че привлича "хора от съвсем различни среди": работници, занаятчии, пенсионери. "Гласуването за НФ може да касае всички социално-професионални категории", потвърждава Ив Додини, сенатор социалист и председател на сегашния департаментален съвет.

"Най-важни са неквалифицираните. Освен това младите хора, дори дипломираните, не намират работа на местно ниво. НФ се възползва от социално-икономическата ситуация, а също така използва и проблемите на национално ниво", обяснява Мишел Потле. "Такъв е изборът. Напредваме към целта за цялостно вземане на властта", отбелязва Венсан Русо. Той и 34-годишната му подгласничка Кристел Лаир, която продава бяла и черна техника, гордо изтъкват партийната си принадлежност. "Морскосинята надежда", гласят плакатите им (игра на думи с името на Марин льо Пен - морскосиньо = bleu Marine). Носещи логото на НФ, синьо-бяло-червен пламък, те изпъкват над по-дискретните плакати на всичките им съперници. За кандидатите на управляваща левица никакви партийни етикети и неутрален лозунг: "Добри избраници - запазваме ги!"

Липсата на чужденци не променя антиимигрантския дискурс на НФ, който намира отзвук у някои жители. "Не съм расист, не ми пука кой може да живее тук. Ама много помагаме на чужденците, за французите се сещат само когато някой трябва да плаща", мърмори Моник, на възраст около 40-те. "Съдбата на селските райони е случващото се в големите градове - утре във всички селски райони също ще има имигранти", защитава партията си Венсан Русо.

Последвайте канала на

БТА
882 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини