Италия намери постоянна работа за 100 000 учители

  • 13 март 2015 11:27

  • 1735
  • 1
Италия намери постоянна работа за 100 000 учители
©

Италианското правителство одобри проектозакон за реформиране на образователната система, който ще позволи на 100 000 преподаватели, които са на временен трудов договор, да бъдат назначени от 1 септември на постоянно място, предаде АФП.

Около 23 000 преподаватели в детски градини, които са на временен трудов договор, също ще получат постоянно назначение, но това ще стане от 1 септември догодина, обясни италианският премиер Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва. Законът предстои да бъде гласуван в парламента. На 26 ноември Европейският съд постанови решение, задължаващо Италия да уреди ситуацията на учителите, водещи се по заместване, като сметна за незаконно това, че те са назначавани на срочни трудови договори след изтичането на първоначалните 36-те месеца на работа в учебните заведения на срочни договори.

Досегашната система е известна като системата на учителите по заместване. При нея около 300 000 преподаватели по различни предмети се оказаха на опашката за прием за постоянно място в италианските училища. Системата страда от недостиг на постоянни места и от недостатъчна ротация на преподавателите. Според промените сега всяко училище ще има група преподаватели, които ще работят по заместване, ако възникне спешна необходимост.

Правителството ще отделя и по 500 евро годишно на преподавателите за самообразование, повишаване на квалификацията и за участие в културни мероприятия. 200 милиона евро ще бъдат предоставяни на училищата под формата на премии, които ще се разпределят според решение на съответното ръководство.

Италианският премиер превърна въпроса за реформа на системата на средните училища в свой приоритет. Любопитно е, че съпругата на Ренци е учителка на временен трудов договор. Според реформата се предвижда и засилването на преподаването на английски език още от началното училище. Преподавателите по този предмет трябва да владеят перфектен английски, подчерта Ренци.

Последвайте канала на

БТА
1735 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
aaaaaaaa

2015.03.13 | 14:51

1
celiqt evropeiski siuz e edno socialistichesko sdrujenie

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини