Млади италианци: Върнете ни училището!

  • 12 март 2015 14:46

  • 1106
  • 0
Млади италианци: Върнете ни училището!
© gettyimages

Масови демонстрации обхванаха Италия, предаде РИА Новости.

Няколко хиляди гимназисти и студенти излязоха по улиците и площадите на столицата Рим, както и градовете Милано, Неапол и Торино. Младежите изразяват своето недоволство срещу образователната реформа Добро училище, обявена от премиера на страната Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва през 2014 г.

Участниците в манифестациите протестират не само срещу промените в образователната сфера, но и срещу скъпоструващите проекти, като например Световното изложение "Експо-2015", което ще започне на 1 май. Според протестиращите подобни мероприятия само наливат средства от бюджета, които могат да се насочат към социалната сфера.

"На 12 март ние излизаме срещу "Доброто училище", Ренци и ЕКСПО", пише в обръщение на организаторите на манифестациите. Според младежите правителството иска да приватизира образованието.

В Рим демонстрант носят транспаранти с надписи "12 март — Ден на поколението, което не се предава". В Милано са издигнати лозунги "Ние сме Доброто училище" и "ЕКСПО + Хубаво училище =Липса на бъдеще". В Неапол младежи скандират: "Училището е наше!" и "Върнете ни училището".

Заради манифестациите органите на реда са поставени на крак. Полицаи са иззели пръти за транспаранти и димки.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини