Орбан: Унгария няма да подкрепи единния енергиен съюз на ЕС

  • 18 февруари 2015 20:31

  • 2710
  • 6
Орбан: Унгария няма да подкрепи единния енергиен съюз на ЕС
©

Унгария няма да подкрепи плана на Европейския съюз за единна енергийна политика, заяви Виктор Орбан, ден след визитата на Владимир Путин. Унгария няма да подкрепи поправка в хартата на ЕС за създаване на енергиен съюз, каза Орбан пред репортери в Будапеща, цитиран от Блумбърг. Освен това страната ще се въздържа от препродажба на руски газ за Украйна, информира Mediapool.

Планът би "изисквал въвличане на ЕС в двустранни отношения", каза Орбан и допълни: "За нас това би означавало да се отречем от нашия суверенитет".

Лидерите на ЕС търсят начини да ограничат зависимостта от руски газ на 28-те страни от блока, като тази цел стана приоритетна след влошаването на отношенията с Кремъл заради конфликта в Украйна.

Противопоставяйки се на по-твърди санкции срещу Русия, Орбан често се е оправдавал с енергийната зависимост на Унгария. В момента руският газ осигурява 60% от нуждите на страната.

Европейската комисия планира да приеме предложението за енергийния съюз на 25 февруари, съобщи ресорният еврокомисар и зам.-председател на ЕК Марош Шефчович в началото на месеца. Предвижда се създаване на вътрешен пазар и обединение на страните членки, което да осигури по-силни позиции в преговорите със страни извън ЕС.

Предложението за енергиен съюз се фокусира върху мерки, които могат да бъдат предприети следващата година и не включват каквито и да е промени в споразумението на ЕС, е заявил представител на ЕК пред агенцията, пожелал да не бъде назоваван.
 

Последвайте канала на

2710 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
BOIKO-KURVO-KURVO

2015.03.25 | 22:58

6
TI I BOIKO KURVATA IZIADOHTE XYQ NA DOGAN
ЯЛОВАТА волена ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА хахахахахах

2015.03.25 | 22:20

5
орбан ЩЕ КЛЕКНЕ КАТО РАЗГОНЕНА КУЧКА ПРЕД ЕВРОПА хахахахахахахахахахахахахахахахахахах

2015.03.15 | 23:58

1
Според запознати със сделката зад цялото ято офшорки стоят освен вече свързваният с „Булгартабак“ ДПС депутат Делян Пеевски, двукратен премиер, котарак-културист, който е и личен приятел на премиера, и почетен председател на етническа партия. Героите със сигурност са разпознаваеми. Това, което остава скрито години след раздържавяването на цигарения холдинг, е как „Булгартабак“ успява да играе ролята на невидимия трети партньор в дуета ДПС – ГЕРБ. Тандем, който все повече се откроява като реално управляващ страната за сметка на широко прокламираната голяма коалиция. Сделката по приватизацията и последващата смяна на собствеността в мажоритарния акционер в „Булгартабак холдинг“ е описвана и разказвана може би десетки пъти. За да е ясно мястото на нашите политико-физкултурни герои, е редно да я опиша пак.

2015.03.25 | 22:20

4
БРАВО! НЕ ИСКА ТКЗС!
бай Йордан

2015.03.15 | 23:58

2
казва се / Те Ки Зе/

2015.03.25 | 22:20

3
Така е но нашите управници са роби !

Добави коментар

Водещи новини