АФП с правилник за журналистите си в социалните мрежи

  • 13 октомври 2011 16:45

  • 640
  • 0
АФП с правилник за журналистите си в социалните мрежи
©

Агенция Франс прес представи днес правилник, определящ условията, при които журналистите й могат да участват в социалните мрежи, съобщи самата агенция.

Агенцията насърчава журналистите да следят тези мрежи, за да са в течение на случващото се. Някои обаче искат също да участват активно в тях и точно за тях е предназначен правилникът, обясни ръководството на АФП.

В него Франс прес изисква от журналистите си, които искат да присъстват активно в Туитър или Фейсбук, в рамките на професионалната си дейност да съблюдават етичните правила на агенцията, както и ценностите й - независимост, балансираност и безпристрастност.

Журналистът, който иска да участва в професионален план, е приканен да използва името си и да отбелязва, че е служител на агенцията.

Той има право да публикува елементи от информация, свързана с областта, в която работи, лични бележки, колоритни подробности, анекдоти, но негов приоритет остават служебните му задължения към агенцията и използването на събраната информация първо за целите на агенцията.

Журналистът трябва да бъде лоялен на АФП, няма право да публикува в социалните мрежи материали, запазени за абонатите на
агенцията, както и вътрешна информация. Журналистите трябва да се придържат към езика и тона, възприет от агенцията, да запазват неутрална позиция по отношение на областта, която отразяват и да се грижат за опазване на престижа на агенцията.

АФП уточнява, че правилникът ще се обновява редовно, следвайки развитието на технологиите и практиките.

Последвайте канала на

640 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини