ЕС с амбиция да премахне смъртното наказание по света

  • 10 октомври 2011 15:42

  • 823
  • 1
ЕС с амбиция да премахне смъртното наказание по света
©

Премахването на смъртното наказание в целия свят е една от основните цели на политиката на ЕС за правата на човека. Това се посочва в съобщение на Европейската комисия по повод днешния световен и европейски ден срещу смъртното наказание.

ЕС приема смъртното наказание за нечовешко, за потъпкване на човешкото достойнство, се отбелязва в съобщението. Според ЕС тази форма на санкция не води до предотвратяване на престъпленията, извършени с насилие. Всяко смъртно наказание, произтичащо от съдебна грешка, срещу която нито една съдебна система не е имунизирана, представлява невъзвратима загуба на човешки живот, добавя комисията.

В съобщението се отбелязва, че ЕС е най-големият донор, подкрепящ усилията на организациите на гражданското общество по света, които водят кампания за премахване на смъртното наказание. ЕС използва всички налични инструменти на дипломацията и помощта за сътрудничество, за да работи за премахване на смъртното наказание. ЕС призовава да бъде постепенно ограничено налагането на смъртно наказание в страните, където то все още съществува.

ЕС насърчава обществените дебати, които да засилят общественото противопоставяне и натиска върху страните, запазили смъртното наказание, да го премахнат или поне да наложат мораториум като първа стъпка. ЕС работи срещу смъртното наказание и на многостранни форуми като Обединените нации. Усилията на Брюксел доведоха до приемането на резолюции за мораториум на използването на смъртното наказание, приети от Общото събрание на ООН.

През юли тази година се навършиха 20 години от приемането на Втория факултативен протокол към Международния пакт за граждански и политически права, основния правен инструмент в световен план за премахване на смъртното наказание. ЕС насърчава всички държави да го ратифицират или да се присъединят към него.

ЕС е и първата регионална организация, която е приела правила за забрана на търговията на стоки, използвани за смъртното наказание (и за изтезаване и малтретиране), както и за предоставянето на техническа помощ, свързана с тези стоки. Политическият ангажимент на ЕС е придружен от значителна финансова подкрепа за конкретни проекти.

Според данните на ЕК налице е световна тенденция към премахване на смъртното наказание. Между 1993 и 2009 година броят на страните, премахнали със закон смъртното наказание за всички престъпления, нараства от 55 на 97. Към декември 2010 година общо 139 страни, или повече от две трети от страните в света, са премахнали това наказание чрез закон или на практика. През 2010 година в 23 страни/територии са извършени екзекуции, а в поне 67 са наложени смъртни присъди (начело в списъка са Китай, Иран, Северна Корея, Йемен, САЩ и Саудитска Арабия).

Последвайте канала на

823 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
farmedandfamous

2011.10.10 | 17:51

1
USPEH V AZIA!

Добави коментар

Водещи новини