Експерт: Отказът от лечение и евтаназията са различни неща

  • 08 януари 2015 12:58

  • 2217
  • 2
Експерт: Отказът от лечение и евтаназията са различни неща
©

Случаят „Ламбер и други срещу Франция“ нашумя, след като през юни 2014 г. евромагистратите спряха решението за „асистираната смърт“ на намиращия се в кома след претърпяна катастрофа Венсан Ламбер. Жалбата в Страсбург е подадена от родителите, сестрата и полубратът на Ламбер. Проблемът за евтаназията предизвика бурни дебати и в България, но засега остава нерешен у нас.

В Случая с Венсан Ламбер медицината е успяла да се пребори със смъртта, но не успява да върне пациента към живота от 2008-а година. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Стоян Ставру - доктор по право относно едно от емблематичните съдебни дела по темата за евтаназията.

Европейският съд за правата на човека в Страсбург спря решението за евтаназия на Ламбер през юни 2014-а г. Статутът на самата евтаназия е неизяснен.

Отказът от лечение и евтаназията са различни термини и между тях трябва да се прави разлика, отчете експертът. Всеки пациент може да откаже да бъде лекуван, но в случая "Ламбер", той се намира в безсъзнателно състояние и не може да вземе такова решение и да изрази волята си. Международните съдилища в такива случаи изследват каква е била волята на пострадалия преди инцидента.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2217 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
КРИСТИНА

2015.01.12 | 17:04

1
Всеки има право на достойна смърт!Аз съм ЗА ЕВТАНАЗИЯТА!!!
Румяна

2015.01.12 | 17:04

2
Да, точно така е. И аз съм ЗА евтаназията.

Добави коментар

Водещи новини