В Белгия няма да евтанизират затворник

  • 06 януари 2015 17:02

  • 1123
  • 0
В Белгия няма да евтанизират затворник
©

Белгийското министерство на правосъдието оттегли разрешението си затворник да бъде евтаназиран и новото решение е той да бъде настанен в психиатрична клиника, съобщиха местни медии, предаде БТА.

По-рано тази седмица бе съобщено, че Франк Ван ден Блекен (51 г.), който лежи в затвора повече от 30 години за няколко престъпления, свързани със сексуални посегателства, ще бъде умъртвен по негово желание на 11 януари. Така Ван ден Блекен щеше да бъде първият от петнадесет затворници, поискали евтаназия, който получава това право.

През септември миналата година Апелативният съд на Брюксел одобри споразумение между неговата защита и министерството на  правосъдието за пристъпване към евтаназия. Това споразумение бе отразено в присъдата на затворника. Мотив за решението бе и  становището на психиатри, наблюдавали в продължение на дълги години Ван ден Блекен, според които той страда много от лишаването си от свобода и страданията му биха останали нетърпими, ако не бъде подложен на специализирано лечение.

Междувременно Лигата за защита на правата на човека поясни, че Ван ден Блекен е пожелал евтаназия, само ако не би могло да бъде прехвърлен в специализирана болница в Холандия, където се предоставят грижи на психично болни хора. Промененото становище на министерството на правосъдието на Белгия изглежда е свързано с встъпването в длъжност на новото правителство през октомври  миналата година - около месец след утвърждаването на молбата на затворника за умъртвяване. Според последната информация, вместо  да бъде евтаназиран, сега той ще бъде настанен в психиатрия в Гент.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1123 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини