Стачка парализира Италия

  • 12 декември 2014 09:03

  • 784
  • 0
Стачка парализира Италия
© gettyimages

В Италия започна мащабна стачка срещу политиката на правителството на Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва, свикана по призив на най-големия синдикат в страната, предаде ТАСС.

Стачката засяга частния и държавния сектор, всички сфери на транспорта, включително железопътния, авиационния и морския. Първи започнаха да стачкуват железничарите, а от 10 ч. местно време се очаква в стачката да се включи авиационният сектор. Протестът ще предизвика неудобство за жителите на всички италиански градове. Градският транспорт ще спре за осем часа. В редица градове стачката ще бъде съпътствана и с протести, като най-големите се очаква да се състоят в Рим и Торино.

Протестиращите настояват да се внесат промени в новоприетия закон за реформа на трудовия пазар и поправки в бюджета, неотдавна одобрен от парламента. Протестиращите се борят също за гарантирано право на труд и за достойно заплащане. "Така не може" е лозунгът, с който ще протестират стачниците, организирани в държавния и частния сектор от най-големия профсъюз в страната Общата италианска конфедерация на труда (CGIL). Стачката е подкрепена и от Италиански съюз на труда (UIL), уточни Франс прес. Третият водещ синдикат - Общият съюз на труда (UGL) - впоследствие се присъедини към движението.

В Общата конфедерация на труда членуват около шест милиона души, а в съюза на труда - 2,2 милиона. Синдикални представители посочиха, че са против плана на Ренци да въведе по-гъвкави правила за наемане и уволняване на служители, което според тях ще подкопае правата на трудещите се.

Правителството твърди, че реформата е нужна, за да бъде даден тласък на вялата икономика и да бъдат привлечени инвестиции.

Последвайте канала на

БТА
784 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини