МВР: Очакваме помощ от ЕС за имиграционния натиск

  • 05 декември 2014 19:48

  • 1297
  • 0
МВР: Очакваме помощ от ЕС за имиграционния натиск
© Булфото

Министърът на вътрешните работи Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г. е посочил днес пред Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, че очакваме по-голяма солидарност и справедливост за справянето с натиска от имиграционните потоци по южните граници на Общността.

Подобни мнения са били изразени от Кипър и Гърция, уточни министърът пред български журналисти в Брюксел. В последните четири месеца на тази година спрямо същия период на 2013 г. се наблюдава увеличение с 2/3 на натиска по южната ни граница, поясни Вучков. Министърът е призовал за по-голяма солидарност от ЕС за справяне с бежанския поток към нашата страна. Той уточни, че след новите мерки за охрана на границата на България с Турция има промяна в съотношението и е очевидна тенденцията голяма част от имигрантските потоци да се насочват към ГКПП. Това е смисълът на тези мерки, коментира той.

Вучков уточни, че нашата страна не е поставяла въпроса за удължаването на новото допълнително защитно гранично съоръжение. Това е вътрешен въпрос, който може да бъде дискутиран двустранно с турските ни колеги, но мнението ни е, че ако подобно съоръжение бъде изградено в остатъка от сухопътната границата, няма да бъде израз на враждебност към турската страна. В никакъв случай, нито пък проява на нежелание да приемем хора, които бягат от война и търсят много често наистина спасение. Единствената цел на подобно съоръжение, когато то бъде изградено, а това няма да стане толкова бързо, ще бъде да насочваме потоците към разрешените гранични пунктове и да ограничим черния бизнес с трафика на хора, заяви Вучков.

Всички колеги, с които се срещнах, бяха категорични, че България напълно изпълнява техническите критерии за присъединяване към Шенген и е въпрос на политическо решение това да се случи, посочи министърът. По неговите думи по много линии на Шенген нашата страна вече е част от това пространство. В отговор на въпрос Вучков уточни, че не разполага с данни за български граждани на фронта в Сирия или Украйна.

Последвайте канала на

БТА
1297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини