Марокански джихадист задържан в Испания

  • 19 ноември 2014 16:49

  • 2045
  • 0
Марокански джихадист задържан в Испания
© gettyimages

В Южна Испания е арестуван мароканец, който искал да отиде да се бие за терористична групировка в Сирия, съобщи испанското вътрешно министерство, цитирано от АФП.

Задържаният е създал редица профили в социалните мрежи и посещавал сайтове с радикално съдържание в търсене на наръчници за терористични техники. Близо 500 джихадисти са били задържани в Испания след атентатите от 11 март 2004 г. в Мадрид, при които загинаха 191 души.

Федералното бюро за разследване на САЩ следи близо 150 американци, за които смята, че са заминали за Сирия в последните месеци, съобщи директорът на ФБР Джеймс Коуми, цитиран от Ройтерс. Той посочи, че американците, които се бият на страната на чуждестранни джихадистки групировки, са сред водещите поводи за безпокойство на ФБР поради възможността да се завърнат в САЩ с необходимото обучение, умения и контакти за извършване на нападения в страната си. Коуми не съобщи колко от тези американци според ФБР вече са се завърнали в САЩ след като са се били за джихадистки групировки в чужбина.

Франция ще подсили военното си участие срещу групировката Ислямска държава (ИД), обяви говорителят на правителство Стефан льо Фол, без да потвърждава новината за възможно изпращане на шест бомбардировача "Мираж" в Йордания, предаде АФП. В момента Франция участва в борбата срещу ИД в Ирак с девет изтребителя "Рафал", разположени в Обединените арабски емирства, които са много по-отдалечени от Ирак в сравнение с Йордания. Изпращането на допълнителни бойни самолети в Йордания, което бе обявено от медиите, трябва да се одобри от йорданските власти, уточни неназован правителствен източник.

Френският премиер Манюел Валс обяви, че в Сирия се бият над 1000 французи на страната на джихадистите, като близо 49 от тях са убити. Френските власти идентифицираха двама французи сред палачите на заложници, показани във видеоклипове с обезглавявания, извършени от "Ислямска държава" - 22-годишният Максим Ошар и 22-годишният Микаел Дос Сантос, от португалски произход. Двамата са приели исляма и през 2013 г. са заминали да се бият на страната на джихадистите в Сирия.

Последвайте канала на

БТА
2045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини