Белгия ще продължи борбата си срещу ИД

  • 18 ноември 2014 11:21

  • 825
  • 0
Белгия ще продължи борбата си срещу ИД
© gettyimages

Белгия ще удължи участието си в операцията "Пустинен сокол" на международната коалиция срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в Ирак до средата на идната година. Това съобщават местни медии, като се позовават на изказване на министъра на отбраната Стевен Вандепут пред комисия към Федералния парламент.

Отбелязва се, че Белгия участва в коалицията с шест изтребителя и 120 военни, които изпълняват мисиите си над Ирак от база в Йордания от края на септември. По предварителни данни цената на участието на Белгия в коалицията в първия месец е струвало над 10 милиона евро, а във втория месец стойността е спаднала до 6,5 млн. евро. Досега парламентът осигури общо 23 милиона евро за мисията до края на настоящата година.

Медиите съобщават днес, че белгийски джихадист е бил разпознат сред извършителите на масово обезглавяване на заложници в Сирия в последните дни. Макар данните да не са окончателно потвърдени, предполага се, че това е младеж от Вилворд, северно предградие на Брюксел. Той е един от подсъдимите в най-големия антитерористичен процес в историята на Белгия, започнал наскоро в Антверпен.

Младият мъж, от чиято снимка личи близкоизточен произход, има досие на заподозрян в тероризъм. В последните дни самоличността му е била установена от видеозапис, на който е показано избиването на двадесетина служители на сирийските сили за сигурност северно от Алепо.

Последвайте канала на

БТА
825 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини