Националисти заплашиха с убийство австрийския вътрешен министър

  • 28 октомври 2014 19:27

  • 1301
  • 1
Националисти заплашиха с убийство австрийския вътрешен министър
© Getty Images/Guliver

Вътрешният министър на Австрия Йохана Микл-Лайтнер и още 50 политици от управляващата голяма коалиция и опозиционната партия на Зелените са получили две писма със заплахи. От тях става ясно, че тя ще бъде убита, ако допусне още бежанци в страната. Информацията беше оповестена от правителствени източници на "Ройтерс", цитирани от БТА.

В страната има предимно католическо население и в момента се води дебат за правата и задълженията на мюсюлманите и имигрантите.

При 8.5 млн. граждани за 2013г. са подадени около 17 500 молби за убежище, предимно от хора, идващи от Русия, Афганистан и Сирия. Федералните и местните политици имат проблеми с отказа на някои провинции да изпълнят определените им квоти за настаняване на бежанци.

Заплахите съвпадат с публикуването на социологически данни, според които крайно дясната Партия на свободата почти се е изравнила по популярност с двете традиционни центристки партии. С антиимгрантската си платформа тя привлича подкрепа на около една четвърт от имащите право на глас.

Преди три седмици Австрия предложи да се забрани задграничното финансиране на мюсюлмански организации и да се наложат стандартизирани преводи на немски на Корана в опит да бъде ограничено влиянието на ислямските екстремисти. Властите подозират, че около 150 жители на страната са се включили в джихадистки групировки в Близкия изток.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1301 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бил

2014.10.30 | 13:45

1
Прави са хората, това с масовото пропускане на чуждоетнически елемни е национално предателство. Наказанието за национално предателство е само една - смърт.

Добави коментар

Водещи новини