Католическите владици не признаха гей браковете

  • 20 октомври 2014 08:10

  • 1487
  • 3
Католическите владици не признаха гей браковете
©

Най-жестокият сблъсък в лоното на Светата католическа църква след нейния Втори ватикански събор от началото на шейсетте години на миналия век – така вещите по проблемите на католицизма наблюдатели определиха завършилия вчера в Рим Трети синод на църквата, пише "Монитор".

Форумът бе посветен на проблемите на семейството и се очакваше мнозинството от участващите в него над 200 владици да се откажат от сега действащите догми, които низвергват разведените и хомосексуалните от църквата. По-специално висшите сановници на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март трябваше да се съгласят с лансираната деликатно от него през последните месеци идея на задомилите се след разтрогнат брак мъже и жени да бъде възстановено отнетото им сега право на свето причастие. Другата малка революция, пак загатната в изказвания на Светия отец, трябваше да бъде приемането под някаква форма от църквата на еднополовите бракове или иначе казано – тяхното признаване.

Но не се случи нито едното, нито другото и за сведущите по ватиканските въпроси анализатори през двете седмици на синода католическата църква не е успяла да направи стъпката в очакваната от мнозина вярващи посока. С други думи - очертаните от папата през последните месеци „насоки за размисъл” по щекотливите проблеми не получиха нужните за приемането им две трети от гласовете на участниците в приключилия форум.

Като според изтекла от кухнята на Ватикана информация консерваторите сред кардиналите и архиепископите дори били търсили за съдействие срещу намеренията на Франциск за известна либерализация на доктрината почетния папа Бенедикт ХVІ. Той обаче не се вързал на сплетните им и приел официално очертаната от наследника си прогресистка линия в развитието на католицизма.

Все пак анализаторите видяха малък неин пробив в заключителния документ на синода, заключаващ се в приетата препоръка занапред свещенослужителите да се отнасят с респект и деликатност към хомосексуалните.

В словото си на закриването на синода Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се опита да замаже ситуацията, подчертавайки, че на разликата в мненията на висшите сановници не бива да се гледа като на поводи за конфузия и неразбирателство. Тоест през последните две седмици според него във Ватикана се е състоял оживен дебат, който трябва да продължи до свикания след година нов Синод пак по проблемите на семейството. Иначе макар и уморен, вчера Светият отец успя да обяви за блажен Павел VІ, който управлява Римокатолическата църква от 1963 до 1978 г.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1487 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
бобо

2014.10.20 | 19:56

3
И после Рим не бил Вавилонската блудница от откровение и Антихриста а ...уж християнска църква да обсъжда признаване на гей браковете при положение че за Господа това е гнусота пределно ясно казано в библията хаха ...

2014.10.20 | 19:56

2
Pederasi
ал

2014.10.20 | 19:56

1
Скоро грездеите ще могат да целуват пръстена на папата .....

Добави коментар

Водещи новини