ЕК настоя България да разшири "Натура 2000"

  • 16 октомври 2014 15:12

  • 1777
  • 0
ЕК настоя България да разшири "Натура 2000"
© Булфото

Европейската комисия настоя България да определи повече обекти за мрежата "Натура 2000". За това искане от Брюксел днес – в четвъртък (16 октомври), съобщават от пресцентъра на ЕК.

На страната ни е изпратено и мотивирано становище, като ЕК дава на страната ни срок от два месеца (до декември 2014 г.) да предприеме действия за разрешаване на проблема. В противен случай казусът ще бъде отнесен до съда на съюза.

Първоначално страната ни посочи достатъчен брой такива зони – 114, но площта на шест от тях е била значително по-малка от изискваната според Списъка на орнитологично важните места, на базата на който комисията и съдът на евросъюза преценяват дали държавите са спазили задължението си по директивата. "Държавите от съюза са длъжни да определят най-подходящите места за защитени зони за опазването на птичите видове", гласи директивата за птиците.

Комисията откри процедура за нарушение срещу България точно по този случай още преди четири години – през 2008 г., и макар че много от зоните вече са в съответствие с изискванията, продължават да съществуват проблеми в специалната защитена зона "Калиакра" – заради нея има и висящо дело пред Съда на ЕС, и в областта на Рила, където за 17 вида птици, изброени в директивата, не е предоставена достатъчна защита.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1777 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини