-
10 октомври 2014 11:03
- 2340
- 1
Кафене в английския град Бристол предлага на клиентите си апетитни ястия, приготвени с храна от боклука. Ресторантьорите не боравят с полуфабрикати от вериги за бързо хранене, а с позавехнали заготовки или други продукти, извадени от кофите и рециклирани за консумация.
„Скипкичън” изкушава още клиентите с гозби от продукти с изминал срок на годност, изхвърлени от супермаркетите или други ресторанти.
Самите те се снабдяват със стоката си по любопитен начин – всяка нощ екип от доброволци излиза, за да търси из боклуците хранителни отпадъци, които все още са в състояние да се консумират и да се превърнат в манджа, пише "Новинар".
В менюто, което се мени всеки ден, има голямо изобилие и разнообразие. От наденички с доматен сос, зеленчуков гювеч и макарони с италиански колбас до средиземноморско плато, сьомга с винен сос, морски дарове и поне два вида десерт.
Идеята на младите хора, които стоят зад проекта „Истинската боклучава храна” (TRJFP) отбелязват, че желанието им е обществото да обърне повече внимание на проблема с похабяването на храната във Великобритания.
Организаторите твърдят, че са разработили много прецизен механизъм за запазване на находките от контейнерите, съблюдавайки всички изисквания за хигиена на храната. Доброволците вадят от боклука необходимото още щом продуктите попаднат в кофите. Оттам те веднага се поставят в хладилници.
Наред с това заведението разчита и на дарения от ферми, местни производители и домакинства, както и верига от ресторанти.
Като друг голям бонус от организацията отчитат политиката да се заплаща по преценка от клиентите. „Скипкичън” са убеди, че тя също е показател за големия фурор, който прави заведението напоследък.
Клиентелата в кафенето е много пъстра – от бизнесмени в костюми до бездомници, които се отбиват за обяд.
В края на миналата година датският ресторант “Rub & Stub” стана сензация с решението си предлага майсторски ястия, приготвени от изхвърлени хранителни продукти от супермаркетите. Целта на датчаните също е да се намали разхищението, но също така да се наберат средства за благотворителност. За разлика от радикалните екоактивисти, датските ресторантьори не ровят в кофите, за да се снабдят със стока. Те се опитват да договорят продуктите си директно от складовете на големите търговци, преди да са я изхвърлили.
Последвайте канала на
Свързани новини
Основен футболист на Левски аут до края на полусезона, а друг - за следващите два мача
Официално: Амос Юга вече не е футболист на ЦСКА - София
Генчев: Надявам се условията да позволят мачът да се изиграе
Етър 0:0 Монтана
Александър Томаш: Излизаме за победи в четирите мача до края на годината
11-те на Спартак (Варна) и ЦСКА 1948
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Блокажът в НС продължава, следващата седмица ще има девети опит за избор на председател
29 ноември 202413:43
От ГЕРБ оттеглят Рая Назарян, ще подкрепят Киселова, но с условия
29 ноември 202410:54
Пеевски: Няма да гласуваме на балотажа, Кирил Петков и компания искат на всяка цена да останат в НС
29 ноември 202411:49
Кирил Петков категоричен: Ще подкрепим Силви Кирилов, защото Пеевски се изнервя от това
29 ноември 202410:34
Зафиров: Оптимист съм, че до края на деня ще имаме председател на НС
29 ноември 202411:18
Божанков: Дълбоко убеден съм в мотивите си и в начина, по който гласувам
29 ноември 202410:49
Минчев: Ако неспазването на партийната линия при важно гласуване е основание за изключване, то отдавна трябваше да сме разредили редиците
29 ноември 202410:44
Русия към гражданите си: Стягайте куфарчета за оцеляване
29 ноември 202412:14
Водещите новини! Осма серия от сагата „Избор на председател на НС“. В Европа подготвят бункери заради заплахите от Русия (и още…)
29 ноември 202413:01
2014.10.11 | 21:01