В Белгия започна делото на века срещу терористи

  • 29 септември 2014 11:08

  • 1305
  • 2
В Белгия започна делото на века срещу терористи
©

Съдът в белгийския град Антверпен ще заседава днес за пръв път по дело срещу 46 предполагаеми терористи, съобщават местните медии.

Всички обвиняеми са част от обявилата саморазпускането си групировка "Шериат за Белгия". Членове на тази групировка заплашваха няколко години страната с въвеждането на ислямското право, призоваваха за саморазправа с "неверници" и набираха джихадисти за фронта в Сирия. Разследването срещу групировката започна през 2012 година. Половината от подсъдимите са обвинени за предводители на организацията и може да получат присъди до 15 години лишаване от свобода, ако бъдат признати за виновни. Вербуваните от групировката ще отговарят за това, че са участвали в протестни прояви, а някои от тях са заминали за Сирия. Обвиняемите от тази група може да получат до пет години затвор. Един от обвиняемите е получил статут на прокурорски свидетел, а друг ще отговаря за отправени заплахи към белгийския министър на отбраната Питер де Крем и към холандския политик Хеерт Вилдерс.

Процесът ще продължи два дни, но в отсъствието на 38 от обвиняемите, за които се предполага, че в момента са в Сирия или че вече са мъртви. Съдебните заседания ще преминат при засилена охрана, тъй като това ще бъде най-мащабният антитерористичен процес в страната, според говорител на полицията

Последвайте канала на

БТА
1305 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2014.09.29 | 15:20

2
Обама няма ли да го съдите или съдите само дребните риби?

2014.09.29 | 15:20

1
Процеса на" века" срещу 8 !Другите 38 са фантоми-ха-ха !Процеса на века е срещу пазарджишките цигани,кадето се правят на талибани !

Добави коментар

Водещи новини