Сирийци заплашиха белгийски политици със смърт

  • 30 октомври 2013 09:42

  • 1633
  • 1
Сирийци заплашиха белгийски политици със смърт
©

Трима белгийски политици, сред които председателят на умерените националисти от Нов фламандски алианс (НФА) и кмет на Антверпен Барт де Вевер, са получили по-рано тази седмица смъртни заплахи, съобщават местните медии.

Сигналите са били изпратени от Сирия, където е известно, че на страната на опозицията се сражават стотина младежи от близкоизточен произход с белгийски документи са самоличност. Освен Де Вевер, същите заплахи са получили един от видните представители на крайните националисти от Влаамс беланг (Фламандски интерес) Филип Девинтер и кметът на брюкселското предградие Вилворд Ханс Бонте.

Уточнява се, че смъртните заплахи са били отправени в същия ден, в който с бомба бе заплашен университетът в Антверпен. По непотвърдени данни смъртна заплаха е била отправена и към Хеерт Вилдерс, председател на холандската Партия на свободата, известна с политиката си срещу мюсюлманите и имигрантите. Потърсени за коментар, Де Вевер и Бонте са заявили, че политиката, водена от тях досега, няма да претърпи промяна. В последните месеци двамата предприеха мерки срещу пътуванията на младежи с белгийски паспорти до сирийския фронт. Основната част от младите джихадисти с адрес в Белгия живеят във Вилворд и Антверпен.

Заплахите срещу университета в Антверпен са пристигнали по електронната поща в нощта срещу понеделник, уточняват от прокуратурата. В писмата е отправена заплаха от името на мюсюлманите срещу неверниците. НФА е партията, получила най-широка подкрепа на изборите в Белгия през 2010 г., но остана в опозиция, а председателят й, който не успя да оглави правителство, по-късно бе избран за кмет на втория по големина белгийски град.

В последните дни НФА представя пред широката общественост приоритетите си в програмата за общите избори в страната догодина.

Последвайте канала на

БТА
1633 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.05 | 13:10

1
..."ot imeto na musulmanite sreshtu nevernitsite"... E, kakvo -tiya se smyata za musulmani, koito otivat v Siria i ubivat po nay-jestok nachin nevinni hora, a tezi, boreshti se za tsyalostta na rodinata si i sreshtu svetovnia terorizam, nahlul se v tehnite zemi, ZA NEVERNITSI....Ha, ha ha haaaaa...

Добави коментар

Водещи новини