В Брюксел изслушват кандидатите за комисари

  • 29 септември 2014 07:55

  • 943
  • 0
В Брюксел изслушват кандидатите за комисари
©

В Европейския парламент в Брюксел днес започват изслушванията на кандидатите за комисари в комисията на Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето.

Всеки от 27-те номинирани ще трябва да се яви пред една или повече парламентарни комисии, чиято дейност е пряко свързана с бъдещия му ресор, и в продължение на 3 часа да даде отговори на поне 45 въпроса. Те са разпределени между различните комисии и отделните политически групи според числеността им, пояснява БНР.

Европейският парламент няма право да отхвърля отделни кандидати, но ако не одобри някой от тях, може да гласува "против" пълния състав на новата комисия.

За да избегне този риск, настоящият председетел на Европейската комисия Жозе БарозуЖозе Барозу Жозе Барозу - португалски политик, председател на Европейската комисия. Роден на 23 март 1956 г. в през 2005-а поиска от Италия и Латвия да сменят своите проблемни кандидати, през 2009-а на България й се наложи да промени неуспешната си номинация. Днес повечето прогнози са, че така наречената „голяма коалиция“, която си разпредели ключовите ръководни постове в европейските институции, няма да създава сериозни пречки и пред новата Европейска комисия.

В четвъртък българският кандидат – Кристалина Георгиева, ще се яви пред три комисии – по "Бюджети", "Бюджетен контрол", и "Правни въпроси".

Последвайте канала на

Десислава Станева
943 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини