Сп. "Икономист" се обяви в подкрепа на евтаназията

  • 19 юли 2014 16:48

  • 790
  • 0
Сп. "Икономист" се обяви в подкрепа на евтаназията
©

Авторитетното британско списание "Икономист" обяви, че подкрепя евтаназията. Поводът е дебатът във Великобритания по проектозакон, с който за пръв път в страната може да стане възможно т.нар. "асистирано самоубийство".

За да бъде законно, подобно действие ще се нуждае от волята на човека и професионалното мнение на лекари, че му остава да живее по-малко от половин година. Самият акт на поемане на смъртоносна субстанция човек трябва да извърши сам.
В редакционната си позиция изданието разказва за случая с Тони Никлисън, бивш ръгбист и парашутист, който след инсулт през 2005г. изпада в състояние, в което не може нито да говори, нито да се движи и успява да опише страданията си единствено с мигане на очите.

Той иска да умре, но през 2012г. Върховният съд на Великобритания му отказа правото да умре по собствена воля. След това Никлисън отказа да се храни, разви пневмония и почина през август същата година.

Дори да бъде приет, законът няма да помогне на случаи като неговия. Но от "Икономист" казват, че хиляди британци всяка година може да получат шанс да не повтарят страданията му и че е възможно постепенно общественото мнение да започне да подкрепя либерализиране на режима.

Желанието на човек да умре с помощта на лекар по хуманен начин не бива да дразни либералните общества, основани на принципа, че всеки човек е свободен, стига действията му да не пречат на останалите, допълва "Икономист".

"Ние подкрепяме узаконяването на асистирането самоубийство. Според социологическите проучвания така смятат и над две трети от американците и западноевропейците."

В статията се коментира, че законът, който се разглежда в парламента, е с повече ограничения, отколкото би искала редакцията на списанието. "Но това не е основание да му се противопоставяме. Либерални или не, политиците трябва да се движат бавно, когато става дума за сложни морални въпроси, какъвто - каквито и да са възгледите ви - този определено е.
Авторите казват, че са известни проблемите, които евтаназията създава за лекарите, положили Хепократовата клетва, както и че страдащи хора може да се окажат изнудвани или принуждавани от околните да направят тази крачка, но аргументите в полза на закона са повече.

"В едно плуралистично общество не бива възгледите на една религия да бъдат налагани на всички. Който е против евтаназията - да не я прилага. Това, което за лекарите е вредно действие, за пациентите е облекчение. За защита на страдащите от натиск трябва да се изгради стабилна система за психическа оценка и правни съвети, гарантираща, че пациентът е с всичкия си и действа доброволно.

Колкото и емоционален и оплетен да е този въпрос, тук политиците трябва да следват обществото, а не обратното. Табутата се създават от хората в една страна, когато те ги премахнат, промяната протича по-гладко", пише изданието, цитирано от "Дневник".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
790 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини