Белгийският парламент работи добре и без редовен кабинет

  • 10 юли 2014 11:45

  • 664
  • 0
Белгийският парламент работи добре и без редовен кабинет
© gettyimages

Белгийският Федерален парламент работи добре и без редовно правителство, коментират местни медии, като правят извода, че това доказва зрялостта на политическата система в страната.

Според цитираната статистика в периода на политическата криза, поставила световен рекорд със своята продължителност - 541 дни - парламентът е разгледал 1222 законодателни предложения, повечето от които са били особено важни. Част от успешните резултати от парламентарната дейност се обясняват с това, че обичайно, когато има пълноправно правителство, а не например кабинет в оставка, депутатите от управляващото мнозинство "се превръщат в машини за натискане на копчета" и подкрепят неотменно правителствените законопроекти, докато опозицията непременно е против. Когато на власт е правителство с ограничени правомощия в оставка, депутатите се чувстват свободни да гласуват по съвест.

За периода 2010-2014 г. Федералният парламент е разгледал общо 1866 законодателни акта, от които над 1200 са били подложени на гласуване в първата година, когато страната нямаше редовно правителство и партиите бяха в непрестанни преговори. Тъкмо в този период бе одобрен държавният бюджет. В същото време парламентарните комисии са заседавали 2774 пъти, отчита статистиката.

Изводите са, че държавата не блокира, когато няма редовно правителство и останалите институции действат добре. Това е успокоително, показва зрялост и заслужава да се отбележи, гласят коментарите. Обобщенията са направени на фона на продължаващите вече втори месец преговори по съставянето на следващото федерално правителство. След като бе продължаван три пъти, проучвателният мандат на победителите в изборите от 25 май Нов фламандски алианс бе прекратен. Нов мандат бе даден на по-маргиналната партия Реформаторско движение, която също до момента не е постигнала съгласие за съставянето на следващата управляваща коалиция.

Последвайте канала на

БТА
664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини