Гласуват новия шеф на ЕК на 16 юли

  • 26 юни 2014 12:44

  • 1091
  • 1
Гласуват новия шеф на ЕК на 16 юли
© gettyimages

Европейският парламент очаква да избере новия председател на Европейската комисия на 16 юли. Това съобщиха днес на пресконференция от парламента.

Дотогава се предвижда номинираният от Европейския съвет кандидат да събере мнозинство в ЕП. Гласуването на пленарната сесия в Страсбург ще бъде тайно и за да бъде успешно, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство (над 50 процента подкрепа от всички 751 евродепутати, т.е. над 377 гласа). Очаква се утре Европейският съвет да определи своята номинация, както и тя да бъде един от петимата, участвали в предизборната надпревара - Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето (ЕНП, Люксембург), Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден (ПЕС, Германия), Ги Верхофстат (АЛДЕ, Белгия), Ска Келър (Зелени, Германия) или Алексис Ципрас (СИРИЗА, Гърция).

Най-вероятно е това да бъде Юнкер, тъй като ЕНП остана първа политическа сила и в новия мандат на ЕП. На първата си сесия в Страсбург следващата седмица новоизбраните евродепутати ще определят председател на ЕП и неговите заместници. Първа на гласуване ще бъде подложена кандидатурата на досегашния председател Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден. Преди дни ПЕС и ЕНП се договориха петгодишният председателски мандат да бъде разпределен поравно между двете партии, като социалистите ще ръководят ЕП до 2017 година.

На 7 юли в Брюксел предстои изслушването на четиримата новоизлъчени еврокомисари, които ще заемат местата на оттеглящите се от ЕК Антонио Таяни, Вивиан Рединг, Оли Рен и Януш Левандовски. Четиримата досегашни комисари бяха избрани за евродепутати и решиха да останат в ЕП. Техните заместници ще имат мандат до октомври, когато се очаква в длъжност да встъпи новата Европейска комисия.

Последвайте канала на

БТА
1091 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2014.06.27 | 07:12

1
ЕК да вземе пример от България. Отварят заведения бира-скара по улиците и черпят Маймуноподобните. И новият шеф ще има голямо мнозиство.

Добави коментар

Водещи новини