Европейският съвет ще обсъди номинацията за следващ председател на ЕК

  • 26 юни 2014 06:38

  • 997
  • 1
Европейският съвет ще обсъди номинацията за следващ председател на ЕК
©

Номинацията за председател на следващата Европейска комисия се очаква да бъде една от основните теми на започващото днес двудневно заседание на Европейския съвет.

Тази вечер държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се събират в белгийския провинциален град Ипр, за да отбележат 100-годишнината от началото на Първата световна война. Утре те ще продължат заседанието си в Брюксел.

Очаква се утре следобед Европейският съвет да приеме решение кого номинира за следващ председател на ЕК. Европейският парламент настоява това да бъде един от петимата кандидати, участвали в предизборната надпревара - Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето (ЕНП,
Люксембург), Мартин Шулц (ПЕС, Германия), Ги Верхофстат (АЛДЕ, Белгия), Ска Келър (Зелени, Германия) или Алексис Ципрас (СИРИЗА, Гърция).

Очакванията са Юнкер да получи първи мандат за преговори, тъй като представлява най-многочислената група в новоизбрания ЕП.

Принципно съществува възможността Европейският съвет да наложи кандидат, различен от посочените петима. Предвижданията са номинацията да бъде гласувана от ЕП в средата на юли.

Утре ръководителите на държавите и правителствата в ЕС ще подпишат споразуменията за асоцииране с Грузия и Молдова, както и оставащите части от споразумението с Украйна. Предвижда се на церемонията да присъства новоизбраният украински президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, допълва БТА.

Сред темите на заседанието утре са също икономиката в ЕС, законодателните приоритети за следващите пет години, както и енергетиката.

Последвайте канала на

Весела Найденова
997 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2014.06.27 | 07:39

1
Да номинираме Цар Киро за председателна ЕК.

Добави коментар

Водещи новини