Погнаха белгийски топбанкер за пране на пари

  • 20 юни 2014 15:54

  • 1486
  • 0
Погнаха белгийски топбанкер за пране на пари
©

Генералният директор на белгийското подразделение на швейцарската банка UBS Марсел Брювилер е обвивен в пране на пари, предаде Интерфакс.

Прокуратурата твърди, че финансистът е участвал в престъпна схема, която изпирала пари, получени от престъпна дейност, извършвала незаконни финансови сделки и помагала на богати белгийци да избягват плащане на данъците в родината им. Сътрудници на UBS са предоставяли на заможните поданици на Белгия възможността да откриват сметки в Швейцария и по този начин клиентите на финансовата институция са избегнали да внесат в белгийската хазна няколко милиарда евро. Вероятно престъпната дейност е била упражнявана през последните десетина години. Брювилер е бил разпитан в полицията и след няколко часа пуснат под гаранция. Банкерът отрича всички обвинения.

Това е поредният скандал с банката. През 2009 г. UBS плати глоба от $780 млн., защото е помогнала на 4450 свои клиенти да избегнат данъци в САЩ. Банката бе глобена през 2012 г. с 29,7 млн. паунда. Паричното наказание бе наложено заради машинациите на нейния бивш брокер Квеку Адоболи, който успя да източи 2 млрд. долара.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1486 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини