Белгийските националисти се присъединиха към на крайната десница в ЕП

  • 19 юни 2014 10:10

  • 1409
  • 0
Белгийските националисти се присъединиха към на крайната десница в ЕП
© gettyimages

Белгийските евродепутати, избрани от листата на партията Нов фламандски алианс (НФА), се присъединиха към крайната десница в Европейския парламент, съобщават местните медии.

Тази новина идва по-малко от денонощие след планирана пресконференция на водача на групата на либералите АЛДЕ Ги Верхофстат, на която се очакваше той да обяви, че НФА ще работят с него в ЕП. Пред белгийските медии Верхофстат изразява разочарование и коментира, че "това не е европейски избор". По неговите думи АЛДЕ се стреми да укрепи и реформира ЕС, а НФА са избрали групата на евроскептиците. Едно от значенията на този избор е, че вероятно АЛДЕ ще изгуби мястото си на трета по численост сила в ЕП.

НФА - най-голямата партия в Белгия, възприемана като умерена националистическа политическа сила - се присъединява към групата Европейски консерватори и реформатори. В тази парламентарна група, основана от британските консерватори, членуват евроскептичната "Германска алтернатива" и крайнодесните "Датска народна партия" и "Истински финландци". Председателят на НФА Барт де Вейвер в момента води преговорите за съставянето и евентуално оглавяването на следващото правителство на Белгия. Изборът за принадлежност на НФА в ЕП се възприема и като заявка в каква посока би поело кралството в следващите четири години.

Последвайте канала на

БТА
1409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини