Британски служби следят в нета законно

  • 18 юни 2014 10:53

  • 1066
  • 3
Британски служби следят в нета законно
© gettyimages

Британските специални служби използват вратичка в законодателството, за да следят във Facebook и Twitter, пише лондонският в. Метро.

Според изданието агентите вероятно имат право и да следят въпросите, задавани в Google.

От своя страна правозащитниците смятат, че такива методи нарушават правата на милиони жители на Обединеното кралство, които спазват законите и си плащат данъците. Според представител на Amnesty International аргументацията на правителството на Дейвид Камерън е най-малкото неубедителна. "Възмутени сме от това, че службите използват юридическа формалност и заобикалят нормативната база, която е била създавана в продължение на десетилетия, за опазването на правата на човека", казва Майкъл Бохенек.

За следенето на потребителите на световната мрежа във Великобритания известно след като генералният директор на Бюрото за сигурност и борба с тероризма Чарлз Фар представи в съд доклад от 49 страници. По думите му търсенето или съобщенията в американските сайтове като Twitter, Facebook и Google могат да се прехващат, защото са вътрешни комуникации. Писмата по електронната поща обаче са "вътрешна комуникация" и заради това, че са "вътрешна комуникация" дори когато са изпратени или получени през Yahoo или Gmail, не подлежат на следене. Фар настоява, че подобна практика е необходима в борбата срещу световния тероризъм.

Документът на Фар е отговор на запитване дали службите на Лондон са съпричастни в следенето на милиони хора по света, извършавано от американската Агенция за национална сигурност и ЦРУ, което бе разкрито от бившия служител на на службите в САЩ Едуард Сноудън.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1066 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЛЕЛЕ

2014.11.20 | 13:01

3
Американските и британските служби ,не шпионират ,те се информират ! Нали са от "добрите -наши "! Само ,руснаците си позволяват -да шпионират ! Лоши руснаци -брей !
полциейската мафия пак опасна

2014.06.18 | 11:37

2
два пауда или банкова карта от англииски банки д а имате в джоба и наркомани от извънземни станции следящи англииските шпионски централи започват да следят с обемно спин предизвикващо поле
ще има да плащат нанесени щети на преродени

2014.06.18 | 11:35

1
много лeсно се познават жертвите на нарочно наркоманизираните англииски шпионски опасно престъпни централи всички развиват различни увреждания вкл спин подобни..

Добави коментар

Водещи новини