Германски депутати искат среща със Сноудън за парламентарно разследване

  • 05 юни 2014 17:09

  • 1061
  • 3
Германски депутати искат среща със Сноудън за парламентарно разследване
©

Група германски депутати ще поиска среща в рамките на един месец в Москва с бившия американски агент Едуард Сноудън, намерил убежище в Русия, съобщиха днес високопоставени политици в Берлин, цитирани от ДПА.

Искането, което се очаква да бъде отправено по-късно днес от парламентарна анкетна комисия, идва само ден след като най-висшият германски следовател заяви пред комисията, че започва отделно разследване за подслушването на телефона на канцлера Ангела Меркел от американската Агенция за национална сигурност (АНС).

Последните събития сочат, че гневът на германците от разкритията на Сноудън за глобалното следене от страна на САЩ няма да отшуми, въпреки призивите от Вашингтон въпросът да се остави настрана и "да се възстанови хармонията".

Пред германското парламентарно разследване бе поставена задачата да проучи операциите на (АНС), но участниците в комисията бяха на различни мнения по въпроса дали да поканят Сноудън, който има временно убежище в Русия, да даде показания в Берлин, допълва БТА.

Депутати от двете главни партии в управляващата коалиция на Меркел - християндемократите и социалдемократите - казаха пред репортери, че ще използват мнозинството си в комисията да гласуват за "неформална беседа" с него в Москва, вместо в Берлин. Те добавиха, че ще поискат Сноудън да се срещне с германските депутати там преди парламентарната ваканция в Берлин, която ще започне на 5 юли.

САЩ изразиха недоволството си, че Германия продължава да повдига този въпрос. Заместникът на президентския съветник по националната сигурност Бен Роудс каза, че най-добрият начин да се отговори на опасенията, които Германия има за дейността на АНС, е чрез пряк диалог с нас".

Сноудън е давал показания на живо пред депутати само веднъж, говорейки по видеоканал от Москва на 8 април пред комисия на Съвета на Европа в Страсбург. Миналия месец той записа и интервюс телевизия Ен Би Си.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1061 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FM

2015.02.07 | 08:35

3
САЩ не са нито най голямата, нито най подредената, нито най демократичната,нито най богатата държава в света. Със 17 трилиона външен дълг. Те изобщо как съществуват още.
гошо

2014.06.08 | 10:39

2
Германците се превърнаха в най-обикновени сексуални държанки с американски и еврейски господари.Опозориха се завинаги.Наближава времето ,в което всички останали държави ще се вдигнат и ще изгонят крадливите терористи към Вашингтон и Лондон?

2014.06.06 | 21:38

1
САЩ изразили недоволството си,какви сладури.ТЕ,САМО ТЕ ДА СА НАД ВСИЧКИ И ВСИЧКО ДА СИ ПОЗВОЛЯВАТ.Интересното е,американците са най голямата демократична,подредена,богата страна с население,живеещо добре.НО защо искат да властват политиците им над света,е учудващо и неразбиращо.

Добави коментар

Водещи новини