Националисти и социалисти формират новия кабинет в Белгия?

  • 27 май 2014 09:34

  • 1246
  • 1
Националисти и социалисти формират новия кабинет в Белгия?
© gettyimages

Председателят на белгийските националисти от Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вевер иска цялата власт, но е склонен и на "традиционна тристранна коалиция", съобщават местните медии.

Де Вевер бе първият приет от крал Филип вчера при началото на закритите консултации за съставянето на ново правителство след изборите в неделя за Европейски и Федерален парламент, както и за местна власт. Предстои държавният глава да връчи на Де Вевер проучвателен мандат, като преди това вчера прие оставката на правителството на премиера социалист Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е. Подаването на оставка на правителството след избори е обичайна практика в Белгия и традицията повелява тя да бъде приета. Ди Рупо подава оставка "от вежливост" втори път за една година - през юли 2013 г. той предприе този жест, след като крал Филип пое короната от баща си Алберт Втори. До съставянето на нов кабинет Ди Рупо и министрите му запазват постовете си, но ще имат по-ограничени правомощия.

Стремежът на всички политици днес е бързото съставяне на следващото правителство, за да се избегне нестабилността, а и за да не бъде подобряван рекордът от 541 дни преговори за съставянето на шестстранната коалиция на Ди Рупо. Де Вевер желае цялата власт, но е готов да се коалира с Християндемократи и фламандци, както и със социалистите на Ди Рупо, които мечтаеше да остави в опозиция.

Де Вевер вече заяви, че е готов да бъде премиер и така показа решимост да спести на държавата нова агония. Политическите му партньори свидетелстват, че кризата от 2010-2011 г. се е дължала основно на него, защото е отказвал премиерския пост.

Последвайте канала на

БТА
1246 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.27 | 20:46

1
Кривото огледало на българските медии – Сделано в Россий!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини