Швеция арестува четирима по подозрение в тероризъм

  • 11 септември 2011 14:11

  • 1415
  • 1
Швеция арестува четирима по подозрение в тероризъм
© Интернет

Шведската полиция арестува четирима души по подозрение, че са планирали терористично нападение, и евакуираха галерия в Гьотеборг в навечерието на десетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, предадоха "Асошиейтед прес" и Си Ен Ен. Не е ясно дали арестите са свързани с годишнината.

Гьотеборгската полиция съобщи, че е евакуирала галерията в центъра на града тази нощ заради терористичната заплаха. В сградата имало около 400 души, дошли за церемония по откриването на международно биенале за съвременно изкуство, когато полицията наредила на всички да напуснат галерията. Служителите на реда претърсили цялата сграда и не открили нищо. Управителката на галерията твърди, че не е знаела за арестите и не е получавала заплахи.

Миналия октомври Швеция промени степента на опасност от нападения от ниска на повишена. През декември атентаторът самоубиец Таймур Абдулуахаб се самовзриви в центъра на столицата Стокхолм и предизвика паника сред хората, които пазаруваха коледни подаръци. При атентата пострадаха двама души, а страната, която до голяма степен беше незасегната от тероризма, изпадна в шок, припомня "Асошиейтед прес".

Предполага се, че поводът за атентата са били карикатурите на пророка Мохамед, публикувани в шведската преса през 2007 г. През май карикатуристът Ларс Вилкс беше нападнат, докато държеше реч в Упсала, а вандали се опитаха неуспешно да подпалят дома му в Южна Швеция.

В доклад за обхвата на ислямистките екстремистки мрежи в Швеция, поръчан няколко месеца преди атентата в Стокхолм, се посочваше, че в страната няма особен риск от терористични атаки. Според доклада младите радикализирани мюсюлмани в Швеция влагат усилията си предимно в подкрепа на екстремистки движения в други държави като Сомалия, Афганистан и Пакистан.

След атентатите от 11 септември скандинавските страни фокусираха антитерористичните си усилия предимно срещу заплахите от радикални ислямисти. След нападението на крайнодесния екстремист Андерш Брейвик в Норвегия през юли обаче европейската полицейска служба обяви, че създава специален отдел от над 50 експерти, които ще проучват заплахата от неислямски екстремизъм в скандинавските държави.

Последвайте канала на

1415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kinesiotapebg.eu

2011.09.11 | 16:23

1
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu

Добави коментар

Водещи новини