Около 20 чешки екстремисти са задържани при антиромски демонстрации

  • 11 септември 2011 09:04

  • 1319
  • 3
Около 20 чешки екстремисти са задържани при антиромски демонстрации
© Guliver / Getty Images

Около 20 души са арестувани вчера при демонстрации, организирани от крайната десница в три града в Северозапдна Чехия, където настъпи напрежение с ромското малцинство, съобщи полицията.

Няколко стотици членове и привърженици на малката крайнодясна Работническа партия за социална праведливост протестираха в градовете Нови Бор, Варнсдолф и Румбурк срещу повишеното ниво на престъпността, за което обвиняват ромското население.

Полицията задържа 21 души, двама от които носели на дрехите си нацистки символи, съобщи за Франс прес говорителката на регионалната полиция Ярмила Хрубешова.

Във Варнсдорф полицията прибягна до водно оръдие, да да поречи на демонстрантите да нападнат жилище, обитавано от роми. Екстремистите замеряли с камъни, бутилки и пиратки полицаите. Стотици жители се присъединиха към екстремистите, съобщиха журналисти, присъствали на мястото на събитието.

Нарастващ брой престъпления е регистриран в региона, където през последните месеци се наблюдава приток на роми от други части на страната. Това според властите се обяснява с дейността на спекуланти, които купуват изоствени къщи и настаняват социално слаби семейства, като получават помощи от държавата. Напрежението се засили забележимо през август след две нападения на расова
основа, извършени от роми.

Въпреки всички негативни преживявания, причинени от извършителите на конкретни престъпления, гражданите на Република Чехия не бива да приемат аргументацията на екстремистите, изповядващи принципа на колективната отговорност, обясни правитестелственият комисар за човешките права Моника Шимункова.

Ромската общност в Чехия (с 10,5 члн. души население) наброява между 250 и 300 хиляди, като 60-70 процента от тях са безработни.

Последвайте канала на

БТА
1319 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
trunk

2011.10.20 | 23:51

3
А ние до когаще ги търпим?
ISTINATA

2011.10.07 | 16:24

2
DO TOGAVA DO KATO BALGARINA OSAZNAE CHE IMA PRAVA I SE BORI ZA TYAN,KATO EVROPEETZ....
в

2011.09.12 | 07:27

1
Умен ли си? iq.tochica.com

Добави коментар

Водещи новини