Холандия размрази 2 млрд. долара либийски активи

  • 09 септември 2011 15:45

  • 467
  • 0
Холандия размрази 2 млрд. долара либийски активи
© Guliver / Getty Images
Холандия е получила разрешение да размрази два милиарда долара (един милиард и четиристотин милиона евро) либийски активи и да ги изпрати на Преходния национален съвет.
 
Това съобщи холандското министерство на външните работи за Франс прес, предаде БНР.

Днес получихме одобрение от Организацията на обединените нации да размразим два милиарда долара от либийските пари, държани в холандски сметки, и да ги изпратим в Либия, заявил пред агенцията Уард Беземер, говорител на външното министерство.

Средствата се водят собственост на Централната банка на Либия и са били част от активите на режима на полковник Муамар Кадафи. Общо три милиарда и сто милиона евро либийски активи бяха замразени от Холандия през март след наложените от Европейския съюз санкции на Либия.

Говорителят обяснил, че парите ще бъдат изпратени още в петък, но не е ясно точно кога ще пристигнат в Либия. Средствата ще бъдат използвани за хуманитарни цели, купуване на храна и вода, както и за плащането на заплати.

Холандското правителство призна Преходния национален съвет за легитимен представител на либийския народ през юли, а през август даде на Световната здравна организация 100 милиона евро от замразените либийски средства за купуване на лекарства за либийския народ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
467 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини