Новите светци са храбри мъже

  • 28 април 2014 09:04

  • 998
  • 0
Новите светци са храбри мъже
© булфото

Водеща тема за италианските издания е канонизирането за светци на двама папи - Йоан ХХIII и Йоан Павел II, извършено вчера във Ватикана.

Новите светци са двама храбри мъже, които дадоха на хората радост и надежда и помогнаха на църквата да е в крак с времето, пише италианският в. "Кориере дела сера", цитирайки думите на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, изречени по време на канонизирането. Сред главните действащи лица на церемонията бе Флорибет Мора Диас, жената от Коста Рика, благодарение на която папа Йоан Павел II стана светец. Жената се излекувала от аневризъм, докато гледала по телевизията церемонията по обявяването на Йоан Павел II за блажен, и това беше възприето за чудото, което проправи пътя на полския папа към статута на светец, посочва "Кориере дела сера".

Прокламирането на двама папи за светци беше всъщност исторически момент за четирима папи, обобщава в. "Република", визирайки че главни действащи лица вчера са били и Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март и папа Бенедикт ХVI. Изданието посочва, че на церемонията е присъствал и президентът на Зимбабве Робърт Мугабе, който заради нарушения на правата на човека и изборни измами има забрана за влизане в Европейския съюз, но Латеранските договори между Италия и Светия престол задължават Рим да допуска на територията си всеки, които се е отправил към Ватикана.

Вчерашната двойна канонизация бе и церемония на ново поколение монахини и кардинали, допълва вестникът, визирайки, че много монахини и кардинали, присъствали на събитието, са го документирали с камери на смартфони и са си правили селфита. Добрият утешител и човекът, който разруши стената между Изтока и Запада, вече са светци, пише в. "Стампа", обобщавайки дейността на Аджело Ронкали, станал папа Йоан ХХIII, и на Карол Войтила, станал папа Йоан Павел II.

Последвайте канала на

БТА
998 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини