Мария Неделчева: Не може да създаваме две категории страни - членки

  • 31 август 2011 16:40

  • 1904
  • 0
Мария Неделчева: Не може да създаваме две категории страни - членки
© Интернет

На свое заседание Комисията по правата на жените и равенство на половете в Европейския парламент разисква проектостановището

„Положението на основните права в Европейския съюз (2010)" с докладчик Никол Синклер. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева, отправи по време на дебата забележки по редица параграфи от заложения текст, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Неделчева изрази несъгласие с негативното изложение, направено в проектостановището, посочвайки, че Хартата на основните права е от изключителна полза за гражданите и защитата на техните права, защото издига като основни нови права от "трето поколение" (икономически права, защита на данните, социални права...).

"Напълно погрешно е съображението на докладчика, че страните-членки могат да имат своя собствена интерпретация на Хартата", смята българският евродепутат.

Трябва да се приеме фактът, че съществува принцип на превъзходство на европейското право спрямо националното право, а страните-членки трябва да се съобразяват с юриспруденцията на Съда.

„Съдът защитава основните права, включени в общите принципи на европейското право. Съдържанието на тези общи принципи на правото еволюира непрекъснато в зависимост от конституционните национални традиции. Ето тук се намира общата точка между европейското право и националните правни системи. Националното право е източник на вдъхновение за европейското право. Но това по никакъв начин не означава, че европейското право трябва да спазва всяка от националните конституции. Или пък, че страните-членки биха могли да интерпретират Хартата както пожелаят!”, са аргументите на г-жа Неделчева.

По отношение засегнатата в проектостановището позитивна дискриминация, тя е определи като нужна мярка, която се налага да бъде временна.

"А да се иска равно заплащане и равно представяне на мъжете и жените в управителните съвети на големите предприятия не превръща мъжете в жертви".

Мария Неделчева разкритикува докладчика и за формулировката „националните култури и разнообразието”:

„Това ме притеснява, все едно съществуват две нива на култури: европейската култура и националните култури. Не смятам, че в моята страна има само една култура. И не вярвам, че това е така в другите страни на Съюза. Това е много ограничен начин да се видят нещата и той е в противоречие с европейския дух на разнообразие”.

Българският евродепутат реагира в изказването си остро и срещу предложението да бъде извършен одит на неизпълнените и неприключените предприсъединителни задължения, които водят до нарушения на Хартата на основните права от страна на държавите, които се присъединиха към ЕС през 2004 и 2007г.

„Ние не можем да създаваме две категории страни-членки. И на базата на какво се основавате, за да се ограничите само с тези страни-членки, присъединили се след 2004? Защо да не се върнем до първата вълна на присъединявания от 1973? Страните стават членки на Съюза, защото са изпълнили всички критерии по присъединяването. Не можем да преразглеждаме това постижение. Това би било напълно абсурдно”, заяви Мария Неделчева.

Последвайте канала на

1904 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини