Евродепутати защитиха Кристалина Георгиева от нападките на Илияна Йотова

  • 08 февруари 2014 15:13

  • 7197
  • 32
Евродепутати защитиха Кристалина Георгиева от нападките на Илияна Йотова
© Getty Images/Guliver

Европейските социалисти в Европейския парламент изразиха силна подкрепа за Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, българският комисар за хуманитарна помощ и реагиране при кризи, съобщи Юроактив, цитира от Агенция "Фокус".

Депутатите се мобилизираха да изразят подкрепата си към Георгиева, след като по-рано евродепутатът от БСП Илияна Йотова отправи критики към нея, че не е направила достатъчно, за да защити интересите на България на фронта на бежанската криза.

Британският лейбъристки евродепутат Майкъл Кашман, който е член на Европейската парламентарната комисия по развитие, ръководеща портфолиото на Георгиева, изрази изненадата си от критиките. Той подчерта, че българите трябва да се гордеят с нейната работа като еврокомисар.

"Нейната отговорност, прозрачност и ангажираност са безспорни. Тя винаги включва Европейския парламент и членовете му в пряко в работата, която извършва. Нейната дейност се нарежда сред най-добрите в Европейската комисия и българите трябва с право да бъдат горди с нейната бележита и неуморна служба в сърцето на ЕС", изтъкна Кашман.

Юроактив припомня, че Георгиева, която беше вицепрезидент на Световната банка преди да стане еврокомисар през 2009 г., не принадлежи на никоя партия. Тя беше номинирана от дясноцентристкото правителство на ГЕРБ.

Холандският евродепут Тийс Берман заяви, че съжалява, че БСП и Йотова се решили да започнат атака срещу Георгиева. Берман, който е докладчик по Инструмента за сътрудничество за развитие, каза, че е работил в тясно сътрудничество с Георгиева.

Пред Юроактив Георгиева каза, че е щяла да игнорира атаките, ако те не са засегнали животоспасяваща работа на ЕС в контекста на кризата с бежанците от Сирия.

Българският комисар за хуманитарна помощ и реагиране при кризи отхвърли обвиненията, че не прави достатъчно, за да помогне на България да се справи с бежанците, заявявайки, че веднага е предложила каквото помощ може ЕС да предостави на страната - в това се включва финансова, техническа и материално помощ от службата на ЕС за гражданска защита, технически консултации за защитата на границите, както и обработката на заявленията на кандидатите за убежище.

По нейно настояване на Георгиева, върховният комисар на ООН за бежанците Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно предоставя финансова помощ за първи път в една от държавите членки на ЕС.

Георгиева припомни, че Еврокомисията отпусна 8 милиона евро да помогне на България да се справи с нарастващата ксенофобия, причинени от внезапното пристигане на няколко хиляди бежанци.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7197 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар
Мими

2014.03.08 | 13:39

32
Аз съм фен на ГЕРБ, но Йотова е права! Кристалина Георгиева е харесвана от Брюксел, защото гьонсуратски се дистанцира от България! Нищо не направи за страната си! Вместо помощ - пари срещу нарастващата ксенофобия! Алоооооооооо, другарке, това не е ксенофобия, това е борба за хляба! Тази измислена леля ни успокои , че араби и турци ще населят Странджа и ще ни вдигнат раждаемостта! Лицемерна подла чиновничка! Айде къш!

2014.03.08 | 13:39

31
Странен е медийният комфорт, с който се ползва Кристалина - никой друг не се е радвал на такъв в чак такава степен. Като се знае, че българските медии са контролирани от комунистическата мафия...

2014.03.08 | 13:39

30
Не й вярвам! Въздух под налягане!

2014.03.08 | 11:35

29
Не виждам защо да се гордея с човек, угоднически сменил дори личното си име. Аз и сега се гордея, че съм завършил механотехникум Сталин, а тя се срамува от името си... Защо ли???

2014.02.22 | 14:38

18
Тука ми лъха на комунист.Всеки е свободен сам да избира какво да е името му а не някой друг да решава това както направихте с турците червени боклуци.
Niky

2014.02.22 | 14:32

9
Тъпотията не ходи в гората , а по хората.Името си смени Магдалена(Миглена) Пръмова - Кунева.Добре е да прочетеш първо,но ти си от тези които могат само да плюят,защото в главата нямат нищо,всичко е промито и вижда в розово това което неговата "любима партия" му набива в тъпата тиква.

2014.03.08 | 11:34

28
А ТЯ КАКВО Е НАПРАВИЛА ЗА БЪЛГАРИЯ?

2014.03.08 | 11:34

27
ПОСОЧЕТЕ, ПОНЕ ЕДНО НЕЩО,КОЕТО Е НАПРАВИЛА ЗА БЪЛГАРИЯ И ХОРАТА СА ГО ПОЧУСТВАЛИ!ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО С ОГРОМНА ЗАПЛАТА.

2014.03.08 | 11:32

26
А бе кой я избра тази мърша,кой????
Реалист

2014.03.08 | 11:32

25
Тези комунисти са ненормално деградирали и деструктивни хора. При тях никога не се работи за да се случи нещо добро или хубаво, за тях важно е пътя да е постлан с трупове да могат да вървят другарите на чисто ! Изроди, ОСТАВКА !
sohi

2014.03.08 | 11:30

24
ТОЯ ТРАВЕСТИТ НЕ Е РАБОТИЛА ЗА РОДИНАТА И НЯМА ДА РАБОТИ. КАК НЯМА ДА Я ЗАЩИТАВАТ ТАЗИ ЛЕЙКА КАТО ИМ Е СПЕСТИЛА ОТ НАС ПАРИ . ТЪПА ПРОСТА ПУ.КА

2014.03.07 | 17:54

23
Преди било зле-Злия Диктатор,бай Тошо.Сега пак ви е зле-лошия капитализъм.А вие какво очаквахте,мед и масло по улицата?Поискахте го Капитализма,само от лакомия.Мислехте:,ще бачкам по социалистически,ама ще печеля по капиталистически.Не става!Ще ви пръцат по каталог наред-и свой и чужди.Докато не ви превърнат в добичета.Мри бавно страхлива сбирщино, и целувай гъз,на този който те е...е!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини