Хакери съдят правителството на Меркел заради шпионажа на АНС

  • 03 февруари 2014 15:59

  • 1306
  • 1
Хакери съдят правителството на Меркел заради шпионажа на АНС
© Getty Images/Guliver

Германски хакери и защитници на човешките права обявиха, че ще съдят правителството си, което според тях е нарушило закона, като е помогнало на чужди шпиони да действат в страната, предаде Асошиейтед прес.

Компютърен клуб Хаос и Международната Лига за правата на човека подадоха наказателен иск пред федералната прокуратура с твърдението, че канцлерката Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, нейното правителство и служителите по сигурността са толерирали и дори са помагали на членовете на американската Агенция за национална сигурност и британския Център за правителствени комуникации (GCHQ) да шпионират германски граждани.

Групите посочват документи, разкрити от бившия служител на АНС Едуард Сноудън, доказващи, че обикновени граждани са били следени.

Хакерите се бори за по-добра защита на личния живот и редовно показва проблеми в системите за електронна сигурност, отбелязва БТА.

Федералната прокуратура от месеци обмисля дали да започне разследване по действията на АНС. Сега те ще трябва да се съобразяват и с подадения иск.

Германското правителство изрази опасения за някои от обвиненията и се опитва да сключи договор за забрана на взаимния шпионаж със САЩ. Опозицията обаче обвинява администрацията на Меркел, че не оказва достатъчен натиск върху Вашингтон поради страх да заплаши дипломатическите отношения и разузнавателното сътрудничество.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт отбеляза само, че завеждането на иск е право на всеки, който живее в Германия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1306 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.04 | 16:46

1
КОМУНЯГИТЕ НИЩО НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ! САЩ СА ДЕСНИ, РУСИЯ СА ДЕСНИ, В ЕС ДЕСНИТЕ СЪЩО ДОМИНИРАТ!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини