Снегът и наводненията парализираха големи части от Европа

  • 02 февруари 2014 19:24

  • 1211
  • 0
Снегът и наводненията парализираха големи части от Европа
©

Снежни бури, наводнения, огромни вълни - времето в големи части от Европа продължи да причинява хаос през почивните дни, съобщи БТА, цитирайки ДПА.

Особено тежко са засегнати Австрия, Швейцария, Италия и Испания, а на Балканите - Сърбия и Словения. Продължителните силни валежи причиниха наводнения в Италия. Днес са загинали поне трима души, включително седемгодишно дете, което заедно с две жени било блокирано в автомобил и отнесено от придошлите води. В Бергамо, Северна Италия, след свличане на земни маси са евакуирани множество хора. В Рим утре и вдругиден ще останат затворени множество училища. Папа Франциск изрази съпричастност към пострадалите на днешната литургия.

Вълни с височина до десет метра пометоха северното атлантическо крайбрежие на Испания, нанасяйки тежки щети. В Астурия бе опустошен морския музей в Луарка, хвалещ се с една от най-големите колекции на гигантски сепии в света, като директорът му оцени щетите на два милиона евро. В крайбрежния град Сан Себастиан улиците са залети от 1,5 метра вода, а в рибарското пристанище Бермео край Билбао вълните разкъсаха кейови стени, потопиха три кораба и наводниха множество рибни складове. В много курорти са разрушени крайбрежни алеи.

Сняг и лед пък сковаха Швейцария и Австрия. Днес положението леко се подобри, но опасността от лавини навсякъде остава висока, а много населени места са откъснати от света. В Австрия поне един човек е загинал при свличане на лавина, хиляди войници са изпратени да се борят със снеговете. В Швейцария са отменени множество влакове. В Германия зимата засега показва по-меката си страни и се  очаква това положение да се задържи и през следващата седмица.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини