Мащабна чистка в съдебната система в Турция

  • 17 януари 2014 10:48

  • 2121
  • 4
Мащабна чистка в съдебната система в Турция
©

След мащабната чистка в полицията турското правителство продължи чистката и в съдебната система, която започна, след като избухна антикорупционният скандал, информира БНР.

Общо 20 висши прокурори бяха отстранени от постовете им и изпратени на различни места далеч от мегаполиса. Това са прокурорите, по чието разпореждане започна корупционното разследване, което достигна до високите етажи на властта. Според проправителствените източници същите прокурори били свързани и с групировката на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, когото турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини, че е създал паралелни структури в държавата с цел да го свалят от власт.

Между отстранените висши магистрати са главният прокурор на Истанбул Туран Чолаккадъ и петима негови заместници. Отстранен бе и прокурорът Муаммер Аккаш, който на 25-и декември м.г. бе разпоредил да се разшири антикорупционното разследване с нова полицейска операция, както и да бъде призован за разпит и синът на турския премиер.

След отстраняването на прокурорите последва и отмяна на разпореждането за разширяване на антикорупционната операция, в рамките на която се предвиждаше да бъдат задържани още около 40 души. Отърва се от разследване и премиерският син Билял Ердоган.

Междувременно редица турски посланици, които участваха в годишна среща в Анкара, са изразили недоволство от заръката на турския премиер Ердоган, който им е препоръчал да разясняват, че организацията на Фетуллах Гюлен стои в основата на разследването по антикорупционния скандал, който засегна десетки известни личности, близки на Ердоган.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2121 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
турчин

2014.02.07 | 14:38

4
икономика ,развитие, инвестиции,работа какво друго им трябва. На това се казва -ашколсун.

2014.01.20 | 20:57

3
Ашколсун падишах Ердоган ЕДНО!
АЗ

2014.01.19 | 21:48

1
БИРИНДЖИ ЕРДОАН Е ПО-ТОЧНО
ръгача

2014.01.20 | 20:56

2
на непослушните ще има по 2-ри сюнет....продавам обезболяващи!хахахааа......жалки резаци!

Добави коментар

Водещи новини